У Полтаві влаштували обласний фестиваль театрального вертепного дійства «Різдвяна феєрія». Вже другий рік поспіль його організаторами стали управління культури ОДА, обласний центр народної творчості та Полтавська єпархія УПЦ Київського патріархату.

 

Діти та дорослі перевтілювалися в образи біблійних і фольклорних героїв.

 

Тож почалося згадане дійство зі спільної молитви у Свято-Успенському кафедральному соборі. Звідти його учасники з Різдвяною зіркою пройшли центральною вулицею міста до Театральної площі. Тут, на сцені просто неба, демонстрували свою майстерність професійні й аматорські колективи, гурти колядників, щедрувальні групи. Дійство вийшло яскравим, запальним, справді феєричним.

Воно спонукало глядачів підспівувати-підтанцьовувати юним і дорослим виконавцям. Тим паче що деякі колективи розігрували на сцені справжні міні-вистави з біблійними та фольклорними персонажами. Колядки не повторювались. Адже вони несли в собі особливі прикмети та, власне, фольклорну автентику тих регіонів, звідки приїхали учасники фестивалю.

Діяло тут і невелике містечко майстрів. А волонтери полтавської «Команди небайдужих» влаштували міні-ярмарок. Продаючи гарячі напої, солодощі та прикрашені патріотичною символікою сувеніри, вони зібрали 4795 гривень на допомогу земним «воїнам світла» — нашим фронтовикам, які захищають Україну на Донбасі.

Василь НЕЇЖМАК.

Фото автора.

Полтава.