У Лубенському районі, що на Полтавщині, відзначили 82-ту річницю з дня народження видатного земляка-поета Василя Симоненка. З цієї нагоди керівники місцевої влади, представники творчої інтелігенції та громадськості приїхали на його малу батьківщину, в село Біївці. Тут вони відвідали материнську хату (на знімку), з якої пішов у широкі світи знаковий митець слова. Гості поклали квіти до встановленої на її фасаді меморіальної дошки та до пам’ятника-погруддя поетові поблизу колишньої школи.

У згаданому гнізді Василя Симоненка пролунали його невмирущі поезії, спогади про нього. Земляки поета розповіли гостям про те, що цю більш ніж скромну селянську хату, яка віднедавна стала філією районного музею, лише минулого року відвідали понад півтори тисячі шанувальників творчості одного з найвідоміших шістдесятників.

Урочистості продовжувалися у музеї Василя Симоненка, що діє у Тарандинцівській школі, яку свого часу закінчував поет. Їхньою кульмінацією стало нагородження цьогорічних лауреатів двох премій, заснованих на його честь, — журналістської та літературно-мистецької. Відзнаки одержали журналіст Владислав Проненко, поетеса Наталія Харасайло й архітектор Ірина Козакова.

Василь НЕЇЖМАК.

Фото з архіву автора.

Полтавська область.