Знаний лікар і волонтер із Кременчука Ростислав Зауральський (на знімку) одержав патент на сконструйовану ним мобільну станцію переливання крові. Власне, офіційною мовою його ноу-хау (корисна модель № 111916) називається мобільним пристроєм для транспортування та розморожування свіжозамороженої плазми. За його допомогою медики вже врятували життя сотням наших бійців, які зазнали поранень на фронті. Ростислав Зауральський є лікарем-трансфузіологом, завідувачем відділення Кременчуцького пологового будинку. Після початку бойових дій на Донбасі став волонтером і реалізував проект «Кров, що рятує життя».

 


За словами фахівця, спонукали до цього відвідування лікарень, зокрема й у Дніпрі, куди доправляють фронтовиків із тяжкими пораненнями. Декого з них врятувати не вдавалося тільки тому, що надто великими були крововтрати. Таких бійців просто не встигали довезти до шпиталів.


Тоді Ростислав Зауральський разом із однодумцями-волонтерами взявся обладнувати всім необхідним для термінового переливання крові автомобілі, що доїжджають фактично до позицій наших воїнів. Під кулі їх, звичайно, не пускають, але влити кров пораненому тут можуть уже за 2—3 кілометри від місця бою. Раніше про таке фахівці лише мріяли.


Втілити їхні мрії в життя без винайденого лікарем Зауральським портативного розморожувача плазми було б неможливо. Тепер, одержавши чергове тривожне повідомлення, «кровомобіль» (так його охрестили самі бійці та волонтери) відразу вирушає назустріч транспортному засобу з пораненим.


Волонтери тим часом закликають небайдужих громадян допомагати цьому проекту (інформація про нього є в Інтернеті) передусім коштами.


Полтавська область.


Фото з соціальної мережі «Фейсбук».