За інформацією прес-центру штабу АТО, за добу (дані на ранок 13.01) російсько-окупаційні війська 78 разів відкривали вогонь по позиціях українських захисників.


Як повідомляє група «Інформаційний опір», ворог веде обстріли практично по всій ділянці лінії фронту в зоні відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Маріуполь». Обстрілювали лівий фланг підрозділів українських військ, що обороняються на Світлодарській дузі. Тут фіксувалися кількаразові удари з мінометів обох калібрів (120 та 82 мм) і удари 122-мм ствольної артилерії.


«Традиційно» — у районі Авдіївки, а також на широкій ділянці на захід від Горлівки (від Зайцевого до Новгородського та південніше) вогонь вівся зі станкових гранатометів, періодично окупанти завдавали ударів мінометними групами на всьому просторі ділянки. Також у районі Авдіївки кілька БМП противника вели прицільний вогонь зі штатних 30-мм гармат по цілях у «промзоні» і району південніше траси й шляхопроводу в районі розв’язки.


Як написав у себе на сторінці у Фейсбук народний депутат України Дмитро Тимчук, в очікуванні прибуття із РФ комісії з перевірки освоєння коштів, що їх виділяє Росія на відновлення зруйнованої інфраструктури окупованих територій, керівництво «ДНР» віддало негласну вказівку командирам бойовиків, які виконують завдання поблизу лінії фронту, «організувати» руйнування якомога більшого числа об’єктів, у тому числі й житлових будинків, на прифронтовій території. Руйнування повинні проводитися як шляхом провокацій ЗСУ на відкриття вогню у відповідь на обстріли бойовиків, так і шляхом обстрілів самими бойовиками об’єктів на контрольованій ними території під виглядом ЗСУ.


Виконання цієї вказівки дасть змогу керівництву «ДНР» приховати розкрадання коштів, виділених РФ на відновлення зруйнованих об’єктів, а також вимагати від Москви збільшення коштів для цього. Оскільки в завданнях комісії із РФ значиться виїзд до прифронтових районів для обстеження зруйнованих об’єктів і зустрічей з місцевими жителями, «МГБ ДНР» дано вказівку визначити «представників місцевого населення», з якими спілкуватимуться інспектори із Москви.