Цього року святкування старовинного обряду "Маланка" в Борщівському районі на Тернопільщині почалося в селі Устя. Тут на околиці села гостей зустрічав цілком стаціонарний дорожній "кордон" зі шлагбаумом: не заплатиш кілька гривень -- не поїдеш. Перевдягнені хлопці-колядники збирають гроші на нову звукову апаратуру для свого сільського клубу (на знімках). Благородна місія. А далі, на імпровізованій сцені, вже виступають фольклорні ансамблі з довколишніх сіл, змагаючись, хто краще водить "козу" та заспіває колядку.

 

 

 

Далі вже чекає казкова Горошова. На головному сільському майдані натовп людей у різноманітних костюмах. Кого і чого тут не зустрінеш! Бачу різнокольоровий циганський табір, а назустріч трапляються дівчатка-зайчатка. Біля новорічної ялинки палкий "іспано-горошівський хлоп" співає серенаду чорноокій красуні. Зимове повітря насичене ароматом знаменитої горошівської юшки та шашлику з "піратської таверни". Від усього цього голова йде обертом. А якщо трохи розгубився, на допомогу прийдуть "віагрові" медичні сестрички з імпровізованої амбулаторії, для відновлення святкового настрою.

 

Голова Мельнице-Подільської об'єднаної громади Володимир Боднарчук привітав містян зі святами. "Завдяки небайдужості нашого земляка, народного депутата України Олега Барни наші освітяни отримали два шкільні автобуси. А днями тут, у Горошовій, буде відкрито сучасну амбулаторію", -- повідомив голова.

 

У свою чергу, Олег Барна подякував громаді та наголосив: спільними зусиллями і за підтримки районної влади та держави потрібно "розморозити" після 20-річної "сплячки" будівництво сільського будинку культури. У школі за виділені кошти поставили нові котли, і стало значно тепліше діткам, аніж у минулому році. Як пообіцяв депутат, замерзаючи на Маланці торік, так і зробив.

 

 

Тим часом уже вишикувались у чергу рухомі персонажі карнавалу: у вигляді піраміди Хеопса, лікарні на колесах, зіркового п'ятиметрового лімузина, зробленого зі звичайного ГАЗ-24, а також величезної шхуни "Чорна перлина" з вітрилами та гарматами (на знімку). До речі, всі ці задумки готуються ще з осені і тримаються у таємниці в своєму колі, тому для гостей свята стають справжнім сюрпризом. Після півночі Маланка зі своїм почтом мандрує селом, заглядаючи до кожної домівки, де живуть незаміжні дівчата і танцює з кожною. Свято триває до самого ранку. На майдан повертаються маланкарі, де урочисто спалюють Дідух, завершуючи святкування до нової Маланки у наступному році. Яка неодмінно буде краща за попередню.

 

Андрій НЕСТЕРЕНКО.

Фото автора.

 

Тернопільська область.

 

Голос України