Фахівці Кременчуцького автомобільного заводу створили командно-штабну машину для Сухопутних військ (на знімку). Обладнали її на базі шасі КрАЗ-5233НЕ колісної формули 4х4 із контейнером універсальним низькогабаритним, тобто КУНГом. Ідеться, власне, про начинений усією необхідною для управління армійськими підрозділами апаратурою мобільний штаб на колесах. При цьому сучасна система життєзабезпечення -- з фільтровентиляцією, обігрівом та кондиціонуванням, засобами для гасіння пожеж, світломаскуванням тощо -- покликана гарантувати особовому складу належний рівень захищеності при виконанні бойових завдань.

 

Фото
з сайту ПАТ "АвтоКрАЗ".

 

Не менш важливий і "доважок" до згаданої машини у вигляді дизель-генераторної установки та контейнера з двома додатковими генераторами. Хоча це всюдихідне шасі має стандартну комплектацію, його оригінальність полягає насамперед у забезпеченні освітлення, вентиляції та підігріву робочого приміщення для особового складу від генератора ходового двигуна.

 

Після доукомплектування КУНГа радіоелектронною апаратурою виготовлену в Кременчуці командно-штабну машину, за інформацією прес-служби ПАТ "АвтоКрАЗ", випробовуватимуть в одній із військових частин. Саме тестування в реальних умовах експлуатації дасть змогу фахівцям автозаводу внести у своє дітище остаточні корективи й передати його на озброєння нашим військовим.

 

Для непосвячених нагадаємо, що ще з радянських часів подібні армійські штаби на колесах обладнували на базі випущених у Росії автомобілів -- переважно "Уралів", "ГАЗів" та "КамАЗів". За таких обставин створення потужної командно-штабної машини вітчизняного виробництва було більш ніж очікуваним.

 

Василь НЕЇЖМАК.

 

Полтавська область.

 

Голос України