Учора в столиці Білорусі відбулося перше в новому році засідання Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі. Нагадаємо, на останній в 2016 році зустрічі учасники формату Україна—ОБСЄ—Росія домовилися про припинення вогню в зоні бойових дій. Однак режим тиші й цього разу майже відразу було порушено російсько-окупаційними військами. У питанні обміну заручників різдвяного дива, на жаль, теж не сталося...


У новий рік переговорники вступили зі старими фактично нерозв’язуваними проблемами, пов’язаними з конфліктом інтересів. Українська сторона наполягає на виконанні пунктів Мінських угод щодо припинення вогню, виведення російських військ з нашої території, контролю над кордоном. Пріоритет росіян і представників ОРДЛО — вибори, зміна Конституції, амністія для бойовиків. На думку віце-президента США Джо Байдена, який цими днями перебуває з візитом у Києві, політичну частину Мінських угод може бути виконано тільки після припинення вогню на Донбасі. Хочеться вірити, що риторика нових господарів Білого дому в цьому питанні залишиться незмінною.


А на вчорашньому засіданні в Мінську знову обговорювали питання безпеки, звільнення заручників і політичні пункти угод. У першій половині дня працювали всі чотири підгрупи ТКГ. Після обіду відбувся основний раунд переговорів. На момент, коли верстався номер, його результати ще не було оприлюднено.


Водночас ситуація на фронті далека від мирного врегулювання. За добу (дані на 16.01) супротивник 60 разів відкривав вогонь по українських позиціях. За даними штабу АТО, на маріупольському напрямку з 122 мм артилерії, мінометів, великокаліберних кулеметів російсько-окупаційні війська обстрілювали Гнутове, Павлопіль, Красногорівку й Широкине. На луганському напрямку з 120 мм і 82 мм мінометів бойовики гатили по Новозванівці й Троїцькому, а із протитанкових ракетних комплексів окупанти обстріляли Золоте, Станицю Луганську та Новоолександрівку. На донецькому напрямку з 152 мм артилерії вели вогонь по Авдіївці...


Бойовики «ДНР» і «ЛНР» готують провокації на Донбасі, щоб звинуватити в цьому українських силовиків. Про це пише на своїй сторінці у Фейсбуці координатор групи «ІС», народний депутат України Дмитро Тимчук. «МДБ ДНР» і «МДБ ЛНР» отримали вказівки від керівництва ФСБ РФ про підготовку силових спецоперацій з метою дискредитації українських спецслужб, які нібито використовують терористичні методи. Зокрема, дано вказівку розробити детальні плани проведення спецоперацій на території «ДНР» і «ЛНР» під виглядом диверсійно-розвідувальних груп СБУ й Головного управління розвідки Міністерства оборони України щодо підриву цивільних об’єктів у тилу, диверсій на транспорті, ліквідації окремих, заздалегідь визначених «представників місцевої влади», — повідомляє він.


За даними «ІС», розробку планів цих спецоперацій запропоновано проводити в умовах цілковитої секретності, а за фактом реалізації масштабно висвітлювати в ЗМІ. Старт «спецоперацій» має здійснюватися винятково за сигналом з Москви.