Збанкрутілі політики виряджаються в тогу рятівників України


Років тридцять тому в шахтарському місті Антрациті, що в Луганській області, стався провал: унаслідок частина багатоквартирного будинку зависла над прірвою глибиною в сотню, а може, й більше метрів. У неї моторошно було зазирнути. Мешканці змушені були вибиратися із квартир по підігнаних пожежних сходах.


Прірва утворилась через те, що будинок було побудовано на старій гірський виробці. Майданчик під забудову вивчав і рекомендував Донецький науково-дослідний проектно-конструкторський інститут гірської геології та маркшейдерської справи Мінвуглепрому України, керував яким усім відомий Н. Азаров. Тому будівельники назвали це провалля Азаровським. Пам’ятається, на запитання, то як геологи прогледіли старий шахтний ствол, Микола Янович відповідав плутано й невпевнено, а зміст зводився до відомої приповідки: я не я і яма не моя.


Відтоді хоч би на якій високій посаді з’являвся колишній геолог-маркшейдер, скрізь виникали своєрідні провалля. Так, період, коли він керував податковою інспекцією України, підприємці й сьогодні називають «чорною шестирічкою»: на словах виступаючи за малий і середній бізнес, на практиці ДПІ душила його всілякими податками. Не краще було й під час перебування Н. Азарова на посту першого віце-прем’єра, а потім і прем’єра. Гаряче опікуваний ним малий бізнес так і не виріс із пелюшок, економіка країни повільно, але неухильно скочувалася у провалля. Хоч і не таке глибоке, як в Антрациті, але досить помітне, через що він був змушений залишити високий пост. Однак, як мовиться, битому нейметься. Сьогодні Микола Янович готовий знову взятися за керівництво країною. Саме це переконання надихнуло його нещодавно на створення в Росії, що його прихистила, «уряду у вигнанні», і тепер він усіх намагається переконати, що здатний урятувати Україну від усіх напастей.


І Азаров у цьому не самотній, сьогодні рятівники України з’являються, як гриби після дощу. Його спадкоємець по Кабміну, теж, до речі, донбасівець, Арбузов, котрий нічим позитивним, не виявив себе в уряді, подав із Росії в соцмережах свій голос, сповістивши весь чесний світ, що знає, як уберегти Україну від не-приємностей і забезпечити їй процвітання. Утім, ним список не вичерпується, є ще один месія — колишній нардеп В. Олійник, який, поживши на російських хлібах, намірився ні багато, ні мало, як зайняти крісло Президента України. А що, якщо братися за порятунок, то з великим замахом. Звичайно, винятково заради блага гаряче коханої батьківщини.


Можливо, знайдуться люди, які повірять цим відставним збанкрутілим діячам, але будь-яка знаюча їх розсудлива людина скаже, що вони здатні тільки на те, щоб завести країну в провалля на зразок того, антрацитівського.


Донецьк.