Перше в новому році засідання Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі, яке відбулося в Мінську 16 січня, не додало переговорному процесу позитиву. Позиція кожної зі сторін залишається незмінною. Київ наполягає на тому, що без припинення вогню, виведення іноземних військових формувань з території України й контролю над кордоном виборів в окремих районах Донецької та Луганської областей бути не може. Москва і її підопічні — представники «ДНР»/«ЛНР» — вимагають змін до Конституції, «народного волевиявлення» на підконтрольних їм територіях і амністії для бойовиків. А як шантаж використовують болюче питання обміну заручників.


Українська сторона констатувала зрив з вини протилежної сторони перемир’я, оголошеного напередодні Новорічних свят, і наполягає на виконанні всього пакета Мінських угод, зокрема виходу на лінію від 19 вересня 2014 року, включно з Дебальцевим, а також називає пріоритетним вирішення блоку питань щодо безпеки. Про це за підсумками зустрічі ТКГ написала на своїй сторінці у Фейсбуці прес-секретар представника України в Тристоронній контактній групі Леоніда Кучми Дарка Оліфер.


Гаряче тривали дебати в гуманітарній підгрупі з питань звільнення заручників. Представник України в цій підгрупі, Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко повідомила: «Попри заклик лідерів нормандського формату і ТКГ звільнити до Нового року заручників, жест доброї волі з боку української сторони й однобічну передачу 15 осіб, звільнення заручників і надалі заблоковане. При цьому сепаратисти заявили, що їхнім жестом доброї волі була передача Тараса Колодія та двох жінок, долю яких разом з усіма іншими заручниками ми неодноразово обговорювали в Мінську. А тепер вони знову наполягають на негайній амністії як передумові звільнення й передачі їм майже 700 осіб в обмін на 50».


Прес-секретар Леоніда Кучми поінформувала: сторони домовилися провести 18 січня відеоконференцію гуманітарної підгрупи, де продовжиться робота зі звільнення заручників. «Ми з жалем відзначаємо, що з боку сепаратистів робота КПВВ «Золоте» залишається заблокованою», — заявила Оліфер.


Як передає наш власний кореспондент у Луганській області Павло ВОРОНЦОВ, напередодні Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко побувала з робочим візитом на Луганщині. Особливу увагу вона приділила КПВВ «Золоте», заявивши, що питання відкриття цього пропускного пункту порушується фактично на кожному засіданні в Мінську, однак бойовики, не пояснюючи причин, блокують його роботу.