Під час засідання Громадської ради при Луганській ОДА активісти виступили з ініціативою звернутися до головуючого в ОБСЄ міністра закордонних справ та інтеграції Австрії Себастьяна Курца щодо розгляду на рівні Організації з безпеки і співробітництва в Європі відкриття КПВВ «Золоте» у Луганській області та створення безпечних умов перетину КПВВ на сході України.

Активісти нагадують: сьогодні на території області функціонує єдиний пішохідний дорожній коридор Луганськ — Станиця Луганська — Новоайдар. Замість запланованих 1—1,5 тис. громадян щодня людський потік тут інколи становить 7 тис. осіб. Внаслідок цього багатьом місцевим мешканцям доводиться перетинати лінію розмежування у Донецькій області, зокрема, через КПВВ «Майорське», де виникають величезні черги, а самі люди перебувають у постійній небезпеці.

Члени Громадської ради акцентували увагу на зусиллях української влади щодо облаштування КПВВ «Золоте», який було завершено ще 31 березня 2016 року: «Ми знаємо, що його відкриття є ключовим питанням, що обговорюється на засіданнях Тристоронньої контактної групи у Мінську, проте, попри наполягання української сторони, представники окремих районів Луганської області безпідставно блокують відкриття контрольного пункту та уникають будь-яких пояснень. З урахуванням наведених фактів просимо вас порушити на рівні Організації з безпеки і співробітництва в Європі питання гарантування безпечного перетину КПВВ на сході України та використати увесь вплив ОБСЄ для зрушення питання відкриття КПВВ «Золоте» у Луганській області».

Павло ВОРОНЦОВ.

Луганська область.