Завтра у Тернополі відбудуться заходи, присвячені 105-річчю від дня народження активного діяча ОУН, уродженця Тернопільщини Ярослава Стецька.

 

Ярослав Стецько народився 19 січня 1912 р. у Тернополі у сім'ї священика. З 1932 р. він уже був членом ОУН, ідеологічним референтом і редактором підпільних націоналістичних видань. За революційну діяльність зазнав репресій з боку польських окупантів, які у 1934 р. засудили його до п'яти років ув'язнення, але був звільнений у 1937 р. за загальною амністією.

 

У січні 1938 р. полковник Євген Коновалець доручив Ярославові Стецькові підготувати черговий Збір ОУН і у 1939 р. він бере участь у Римському конгресі ОУН. У квітні 1940 р. у Кракові Ярослава Стецька обрано заступником Степана Бандери.

 

Особливо знаковим є той факт, що у Львові він скликає Національні збори, на яких 30 червня 1941 р. прийнято Акт проголошення Української Держави й обрано його прем'єром Українського Державного Правління. За відмову на ультимативну вимогу Адольфа Гітлера відкликати Акт відновлення Української Держави Ярослава Стецька заарештували і відправили до концтабору Заксенхаузен, де він перебував у бункері смерті до вересня 1944 р. Після звільнення дорогою до американської окупаційної зони його було тяжко поранено.

 

У 1945 р. Ярослава Стецька обирають членом бюро Проводу ОУН, до якого належали ще Степан Бандера й генерал Роман Шухевич. У 1946 р. Ярослав Стецько очолив Антибільшовицький блок народів, президентом якого був до кінця свого життя.

 

Помер Ярослав Стецько 5 липня 1986 р., його поховано у Мюнхені.

 

Галина МИКОЛИН.

 

Тернопільська область.

 

Голос України