У Полтаві влаштували ігри героїв війни «Сила нації». Ідеться про показові виступи з кросфіту (одного з видів фітнесу) серед бійців і ветеранів АТО, котрі втратили одну чи кілька кінцівок або пересуваються на інвалідних візках. Задумали цей проект, який за допомогою небайдужих реалізували вже в кількох містах, Дмитро Медвідь і Вадим Довгорук.

 

Допливти до своєї перемоги можна й на гребному тренажері.

 

Перший із них прикутий до інвалідного візка, другий носить протези замість обох ніг і не має однієї руки. Однак обидва брали участь в іграх, виконували всі силові вправи. Причому Дмитро ще й відкривав їх, продемонструвавши захопленій публіці, як можна з прив’язаним до тіла інвалідним візком видертися по канату на досить пристойну висоту. Нагадаємо, що капітан Дмитро Медвідь, воюючи у складі прикордонного загону, захищав одну з крайніх точок України — пропускний пункт «Довжанський». У бою ворожа куля пробила йому хребет і «рознесла» 4 хребці. Після того лікарі пророкували офіцеру повну нерухомість назавжди...

Власне, кожен із майже двох десятків учасників ігор здолав передусім власну невпевненість чи розгубленість перед складними обставинами життя і став взірцем для інших. Тепер вони цілком самодостатні люди, котрі займаються громадською чи професійною діяльністю, дехто навіть служить в армії. Водночас у спортивну залу Полтавського університету економіки і торгівлі вийшли для того, щоб підтримати тяжко поранених побратимів, які ще не наважилися почати тренування, та, власне, всіх людей із особливими потребами. Тож зовсім невипадково довірили нести наш прапор кременчужанину, чемпіону Паралімпійських ігор із греблі на каное Сергію Ємельянову.

А потім на руках відтискалися від підлоги, качали прес, піднімали гирі, гантелі та штангу, веслували на гребному тренажері. Хоча давалося їм усе те ой як нелегко... Після однієї з силових вправ відомий багатьом співвітчизникам учитель із Гадяча Володимир Донос (після тяжкого поранення під час виходу з Іловайського котла він п’ять днів пролежав у лісосмузі без їжі та води і, зрештою, втратив ногу, проте не втратив силу духу й сьогодні продовжує педагогічну діяльність) зігнувся від болю. Та все-таки закінчив виступ під овації публіки. І лише потім потрапив до рук дружини Ярослави, котра вправила йому диск...

Усі учасники ігор у Полтаві та кілька десятків глядачів долучилися до всесвітнього флешмобу на підтримку ветеранів війн і разом відтиснулися на руках від підлоги 22 рази. Це дійство започаткували в США після того, як там на піку так званого посттравматичного синдрому щодня 22 учасники воєнних конфліктів накладали на себе руки... Власне, заради того, щоб такі жахіття більше ніде не повторювалися, брали участь в іграх героїв ці мужні люди.

Василь НЕЇЖМАК.

Полтава.

Фото автора.