В Івано-Франківську відкрито арт-інсталяцію «Невидимі». По периметру площі Міцкевича розміщено сто двадцять фігур-силуетів (на знімку), що уособлюють понад 120 тисяч українців, які, за оцінкою Міжнародної організації з міграції (МОМ), постраждали від торгівлі людьми з 1991 року. На дванадцяти фігурах виписано справжні історії жертв сучасного рабства.

З 1998 року в Україні діє програма протидії торгівлі людьми, започаткована МОМ. За цей час у нашій державі допомогли 14 тисячам постраждалих. Однак фахівці організації зізнаються: з проханням про підтримку насправді звертається значно більше українців. Щороку на «гарячу лінію» організації телефонують у середньому 20 тисяч осіб. Привернути увагу суспільства до проблеми, яка з часом не втрачає актуальності, і покликана ця акція. Перед тим як запропонувати проект прикарпатцям, його презентували у Києві. А після місячного перебування в Івано-Франківську арт-інсталяцію представлять у Львові, Дніпропетровську, Одесі, інших обласних центрах.

«Звертаючись до нас та в структури соцзахисту, люди можуть отримати безплатні інформаційні та юридичні консультації щодо безпечного виїзду за кордон, оформлення документів, візових питань, — зазначила на презентації спеціаліст програми з протидії торгівлі людьми Ірина Медловець. — Потерпілі від работоргівлі можуть також отримати одноразову матеріальну допомогу від держави та сприяння у подальшій інтеграції в житті». Партнерами проекту МОМ виступили облдержадміністрація і благодійний фонд «Карітас» УГКЦ.

Івано-Франківська область.

 

Фото Миколи МАЦЮКА.