За минулий рік порівняно з попереднім Полтавський автоагрегатний завод збільшив обсяги реалізації продукції на 8,6 відсотка. При цьому такий само показник продажу виготовлених тут товарів народного споживання зріс на 39 відсотків! І хоча м'ясорубки та соковижималки автоагрегатників також знають далеко за межами Полтави, основною їхньою продукцією була і залишається гальмівна апаратура для вантажних автомобілів, автобусів і тролейбусів. Тож із виручених у 2016 році 143,2 мільйона гривень левова частка (майже 115 млн. грн.) припадає саме на кошти, зароблені від реалізації згаданої апаратури.

 

Для непосвячених нагадаємо, що ще з радянських часів підприємство, яке віднедавна ввійшло до складу ПАТ "АвтоКрАЗ", зорієнтоване на постачання своєї продукції в країни колишнього Союзу. Останнім часом зі зрозумілих причин зв'язки з багатьма колишніми партнерами були втрачені. Однак завдяки належній якості продукції та ефективному менеджменту заводчанам вдалося не лише, як то кажуть, утриматися на плаву, а й зробити досить упевнені кроки до освоєння нових ринків збуту.

 

Досить сказати, що у 2016 році ПААЗ збільшив обсяги поставок традиційним партнерам у Білорусі на 57,4 відсотка! Водночас у нього з'явилися нові замовники в Азербайджані, Киргизстані, Грузії та Швеції. Все те дало змогу зберегти експортний потенціал підприємства (у загальному обсязі відвантаженої за минулий рік продукції, частка тієї, що відправляли за кордон, зросла до 68,5 відсотка) і, власне, закласти надійний фундамент для його подальшого розвитку.

 

Василь НЕЇЖМАК.

 

Полтава.

 

Голос України