У місті Горішні Плавні, що на Полтавщині, почали діяти безплатні курси з вивчення української мови. З ініціативою про їхнє відкриття небайдужі земляки звернулися до фундаторів знаної тамтешньої громадської організації «Центр Родіс». Останні підтримали її. Тож тепер у лекційній залі центральної публічної бібліотеки двічі на місяць — по суботах — збиратимуться охочі опанувати українську або вдосконалити свої знання та навички спілкування солов’їною. Допомагатиме їм у цьому філолог Наталія Ткаченко.

Уже на перше заняття прийшли два десятки мешканців міста різного віку — від школярів до пенсіонерів. Їхня дружня зустріч, що тривала майже дві години, відбувалася у формі постійного діалогу чи, точніше, полілогу. Адже кожен міг висловитися, розповісти про себе, поставити запитання. Згодом усі разом навіть співали пісень...

Згадана зустріч вкотре спростувала міф про небажання мешканців найбільш зросійщеного міста Полтавщини, яке раніше називалося Комсомольськом, вивчати й послуговуватися українською. Під такі вигадки різношерсті «інтернаціоналізатори» навіть намагалися підвести таку собі «теоретичну базу». Мовляв, оскільки в середині минулого століття це місто будували люди з різних країв Радянського Союзу, котрі приїздили сюди на ударну комсомольську будову, то для них та їхніх нащадків треба повсюдно впроваджувати російську...

Нагадаємо, що у травні минулого року Верховна Рада ухвалила рішення про перейменування міста на виконання закону про декомунізацію, а в листопаді Вищий адміністративний суд підтвердив його законність.

Ініціатори відкриття курсів переконані в тому, що коло охочих опанувати українську в наймолодшому місті Полтавщини постійно розширюватиметься. Тож вони вже запросили до співпраці й потенційних викладачів. А ще мають намір сформувати такі осередки невимушеного спілкування українською в кожному мікрорайоні.

Василь НЕЇЖМАК.

Фото з архіву автора.

Полтавська область.