Справу про вбивства в Кременчуці міського голови Олега Бабаєва та судді Автозаводського районного суду Олександра Лободенка почнуть слухати заново в Київському районному суді Полтави. Таке рішення ухвалив Апеляційний суд області після того, як присяжні Кобеляцького районного суду, де згадана "гучна" справа слухалася вже майже два роки (!), написали заяви про самовідвід.

 

На знімку:

 

у Кременчуці до місць,
пов'язаних з ушануванням пам'яті Олега Бабаєва,
в названому на його честь сквері
постійно приносять квіти

 

Сталося це після того, як Вищий спеціалізований суд із розгляду цивільних і кримінальних справ надав роз'яснення з підтвердженням того факту, що термін повноважень присяжних не може перевищувати двох років. За таких обставин сформувати новий склад суду присяжних у Кобеляках стало неможливо. При цьому обвинувачені наполягали на тому, щоб слухання справи перенесли безпосередньо у Вищий спецсуд або в будь-який суд іншої області. Оскільки, мовляв, досудове слідство за цим кримінальним провадженням здійснювала прокуратура Полтавщини, яка може впливати на суди у "підвідомчому" регіоні.

 

Нагадаємо, що Олександра Лободенка вбили кількома пострілами з вогнепальної зброї 11 лютого, а Олега Бабаєва у такий само спосіб -- 26 липня 2014 року. Згодом як підозрюваних у скоєнні цих тяжких злочинів було затримано знаного кременчуцького бізнесмена, засновника найвпливовішої місцевої телерадіокомпанії "Візит" Олександра Мельника, колишнього міліціонера й правозахисника Олександра Крижановського, родича останнього -- підприємця Ігоря Пасічного та його знайомого Ігоря Куника. Першому з них правоохоронці інкримінують замовлення обох убивств, другому -- їхню організацію, ще двом -- безпосереднє виконання. Загалом підсудних, які вже понад два роки перебувають під вартою, обвинувачують за п'ятьма статтями Кримінального кодексу. Найтяжча з них передбачає покарання у вигляді довічного позбавлення волі.

 

При цьому Олександр Мельник одразу після затримання заявив, що він абсолютно не причетний до цих злочинів, а свідчення проти нього від інших підозрюваних були добуті під тиском та із застосуванням погроз і фізичного впливу. Дехто з обвинувачених спочатку нібито зізнавався у скоєному, але потім, зокрема й на суді, всі вони також почали стверджувати, що обмовляли себе й інших під тиском правоохоронців.

Слухання справи у Кобеляках відбувалося на тлі постійних заяв обвинувачених та їхніх захисників про упередженість суду, якому вони неодноразово заявляли відвід, і представників прокуратури, котрі підтримують обвинувачення. Тепер у Київському районному суді Полтави її слухання доведеться почати заново.

 

Василь НЕЇЖМАК.

Фото з архіву автора.

 

Полтава.

 

Голос України