На Луганщині занепокоєні проблемою, яка виникла у зв'язку з блокування переміщення вантажів з не підконтрольної Україні території області. Зокрема, в ОДА зазначають, що у разі блокування поставок антрациту з Донбасу всі працюючі антрацитові ТЕС і ТЕЦ будуть почергово повністю зупинені. Заміщення потужностей силами АЕС можливе лише на першому етапі, а це всього два тижні. За ймовірним сценарієм 5 лютого може відключитись Слов'янська ТЕС із заміщенням потужностями AЕС, 27 лютого можна чекати зупинки Луганської ТЕС, а отже, і припинення постачання електрики на півночі Луганської області. Запаси антрациту на ТЕЦ загалом становлять 80 тис. тонн. Середній рівень запасу також відповідає рівню 20 діб робіт (до 16 лютого). Крім того, прогноз погоди на лютий підтверджує продовження морозної погоди в Україні, що потребує підтримання рівня спалення вугілля. Тому громадські акції непокори щодо недопущення перевезення залізничним транспортом вантажів на територію ОРЛО та у зворотному напрямку є невчасними. Пропозиція керівництва області така -- шукати законний вихід із ситуації.

 

Своє негативне ставлення до розпочатої акції ветеранів АТО висловлюють і гірники, і населення. Зокрема, жителі селища Золоте, де саме влаштували блокаду, своє обурення мотивують тим, що, по-перше, місце спротиву розташоване поблизу житлових будинків, під шляхопроводом, який з'єднує Карбоніт і Золоте. Іншого короткого шляху тут немає. По-друге, поруч проходять газопровід і водопровід. І якщо, не дай Бог, у цьому напрямку почнуться якісь дії, то насамперед постраждають мирні жителі. Причому йдеться не про одну чи дві вулиці, а загалом про місто.

 

"Ми багато пережили і знаємо, як це -- залишитись без електропостачання, -- висловлює свою точку зору в. о. генерального директора "Первомайськвугілля" Борис Перепелиця. -- Сьогодні наша область забезпечується електроенергією лише з однієї електростанції. Інших підводів не маємо. Перспективні розробки і роботи ведуться, але ж за фактом нас забезпечує лише Луганська ТЕС. Моє завдання, як керівника, забезпечити електропостачанням кожне підприємство "Первомайськвугілля". Бо якщо раптом трапиться збій (а нинішня ситуація веде до цього), для шахт це буде просто катастрофа. Я не виключаю, що ми можемо їх втратити, але ж маю надію, що до цього справа не дійде. Під час одного з обстрілів бойовиків була пошкоджена лінія електропередач, яка йде від Щастя. В цей час під землею на всіх шахтах залишались люди. Підйомні механізми не працювали, до того ж припинилось провітрювання та дегазація шахти, зупинились насоси, що відкачують воду... З великими труднощами ми вивели людей з-під землі, займались цим і вдень, і вночі. Отже, наші гірники добре знають, які наслідки можуть бути після відключення від системи електроспоживання, тому акцію блокування не підтримують". Борис Перепелиця вважає, що блокування важливих для життєздатності країни вантажів -- це не державне вирішення проблеми.

 

Павло ВОРОНЦОВ.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

 

Луганська область.

 

Голос України