Істотне подорожчання продуктів харчування, особливо «молочки», на Полтавщині помітне, як то кажуть, неозброєним оком. Не видно його, здається, тільки... в офіційних святцях.

Адже, за даними Головного управління статистики в області, у грудні порівняно з таким само періодом позаминулого року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої в регіоні зросли лише на 4,4 відсотка. Цифра нібито справна. Тільки звідки вона взялася? Чи не з «середньої температури по палаті», за якої, скажімо, вартість молока та масла вершкового підскочила вгору відповідно на 23 і 27,5 відсотка й водночас ціни на овочі сповзли донизу на 31,7 відсотка? От і виходить — «усереднене» додаткове навантаження на гаманці споживачів не таке вражаюче...

Та чи співмірні потреби й витрати на молочну й овочеву продукцію? Якщо деякі види овочів можна класти в кошик чи утриматися від цього в залежності від урожайності та ціни на них або замінювати один «інгредієнт» іншим, то без більшості складових молочного меню, особливо в раціоні дітей, просто не обійтися. Нехтування цією прописною істиною загрожує серйозними втратами для здоров’я малечі та її фізичного й інтелектуального розвитку. Власне, молочна продукція здавна вважалася соціальною та лікувальною. Сьогодні вона перетворюється на «непідйомний» для гаманців багатьох земляків делікатес...

Василь НЕЇЖМАК.

Полтавська область.