На Луганщині занепокоєні проблемою, яка виникла у зв’язку з блокування переміщення вантажів з не підконтрольної Україні території області. 

 


Зокрема, в ОДА відзначають, що у разі блокування поставок антрациту з Донбасу всі антрацитові ТЕС і ТЕЦ буде почергово повністю зупинено. Заміщення потужностей силами АЕС можливе лише на першому етапі, а це лише два тижні. За ймовірним сценарієм 5 лютого може відключитися Слов’янська ТЕС із заміщенням потужностями AЕС, 27 лютого можна очікувати на зупинку Луганської ТЕС, а отже, і припинення постачання електрики на півночі Луганської області. Запаси антрациту на ТЕЦ загалом становлять 80 тис. тонн. Середній рівень запасу також відповідає рівню 20 діб роботи (до 16 лютого). Крім того, прогноз погоди на лютий підтверджує продовження морозної погоди в Україні, що потребує підтримання рівня спалення вугілля.

Тому громадські акції непокори щодо недопущення перевезення залізничним транспортом вантажів на територію ОРЛО та у зворотному напрямку є невчасними. Пропозиція керівництва області — шукати законний вихід із ситуації.


Своє негативне ставлення до розпочатої акції ветеранів АТО висловлюють гірники і населення. Зокрема, мешканці селища Золоте, де саме розташовано пункт блокади, своє обурення мотивують тим, що, по-перше, місце спротиву розташоване поблизу житлових будинків, під шляхопроводом, який з’єднує Карбоніт і Золоте. Іншого короткого шляху тут немає. По-друге, поруч проходять газогін і водогін. І якщо у цьому напрямку почнуться якісь дії, то насамперед постраждають мирні жителі. Причому йдеться не про одну чи дві вулиці, а загалом про місто.


«Ми багато пережили і знаємо, як це — залишитися без електропостачання, — каже в. о. генерального директора «Первомайськвугілля» Борис Перепелиця. — Сьогодні наша область забезпечується електроенергією лише з однієї електростанції.

Моє завдання як керівника — забезпечити електропостачанням кожне підприємство «Первомайськвугілля». Бо якщо раптом трапиться збій (а нинішня ситуація веде до цього), для шахт це буде просто катастрофа. Під час одного з обстрілів бойовиків було пошкоджено лінію електропередач, яка йде від Щастя. У цей час під землею на всіх шахтах залишалися люди. Підйомні механізми не працювали, до того ж припинилося провітрювання та дегазація шахти, зупинилися насоси, що відкачують воду...

З великими труднощами ми вивели людей з-під землі, займалися цим і вдень, і вночі. Наші гірники добре знають, які наслідки може мати відключення від системи електропостачання, тому акцію блокування не підтримують». Борис Перепелиця вважає, що блокування важливих для життєздатності країни вантажів — це не державне розв’язання проблеми.


Луганська область.


Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.