Сєверодонецький кризовий медіа-центр "Сіверський Донець" був першим, хто надав свій майданчик учасникам торговельної блокади, щоб громадськість та представники ЗМІ були в курсі того, яку мету ставлять перед собою учасники акції, чим мотивовані і взагалі, що насправді відбувається. Вдруге організаторів блокади було запрошено для участі у круглому столі "Виклики, які стоять перед Луганщиною через здійснення блокади торгівлі з тимчасово непідконтрольною територією", що відбувся за ініціативою Громадської ради при Луганській обласній адміністрації (на знімку). Організатори заходу вважають, що потреба в проведенні такого заходу очевидна, оскільки навколо заявленої теми останнім часом відбувається багато спекуляцій. "Підґрунтям для спекуляцій є обмежений обсяг інформації щодо реалій торгівлі з окупованими територіями. Гучні заяви роблять і прихильники, і противники блокування", -- вважають організатори заходу.

 

Усвідомлюючи важливість та актуальність теми, до участі в діалозі було запрошено членів Штабу координації дій у блокаді торгівлі з терористами, яких представляли добробати, а також представники силових та фіскальних структур, до компетенції яких входять питання дотримання законодавства в сфері організації та здійснення торгівлі з тимчасово окупованими територіями. У діалозі також узяли участь представники Слов'янської та Луганської ТЕС, промислових підприємств області, для яких існують ризики згортання виробництва через проведення блокади, і громадські активісти.

 

Один з організаторів круглого столу Олексій Малеванець назвав цей захід безпрецедентним, бо за діалоговим столом нарешті разом зібралися всі сторони, які так чи інакше мають стосунок до блокади: одні її проводять, інші від неї страждають. Екс-комбат батальйону "Донбас" Анатолій Виногродський та начальник штабу торговельної блокади Сергій Акимович доповіли присутнім про свої дії, вимоги та цілі, наголосивши на тому, що кінцевою метою вони вважають цілковите припинення торгівлі з окупованими територіями. Водночас вони запропонували присутнім представникам Слов'янської, Луганської ТЕС та промислових підприємств області знайти альтернативні методи роботи, без залучення торговельних відносин з країною-окупантом.

 

У свою чергу представники керівництва ТЕС та робітники висловили занепокоєння: якщо блокада й надалі набиратиме обертів, підприємства можуть зупинити свої виробництва, отже, не слід відкидати той факт, що Луганщина може опинитися на межі енергетичної кризи. Дебати були тривалі та складні, і нарешті сторони дійшли першої згоди: напрацювати меморандум та ініціювати виїзне засідання Кабінету Міністрів, який розгляне ситуацію і адекватно відреагує на неї.

 

Павло ВОРОНЦОВ.

Фото надано автором.

 

Луганська область.

 

Голос України