На Полтавщині відзначили 205-річчя з дня народження видатного земляка — письменника, громадського діяча Євгена Гребінки. У названому на його честь місті-райцентрі Гребінка відбулось обласне літературно-музичне свято «Гребінчина світлиця».

 

 

Спершу представники влади та громадськості поклали квіти до пам’ятника митцю. Потім було відкрито виставку робіт народних майстрів і розпочато науково-практичну конференцію «Літературна спадщина Євгена Гребінки — мистецьке джерело для українців». На останній говорили не лише про потужний талант, а й про його подвижництво задля української справи. Адже у ХІХ столітті Євген Гребінка разом із кількома однодумцями згуртував у тодішній столиці Російської імперії — Санкт-Петербурзі — «могутню купку» земляків-українців, які відкривали світу нашу мову, пісню, традиції.


Тим часом у районному Будинку культури влаштували масштабне дійство з піснями, танцями, театралізованим читанням відомих байок, також усі охочі взяли участь у вечорі дружнього спілкування під назвою «Кава з Гребінкою-добродієм», який відбувся у районному краєзнавчому музеї. Літературний вечір під назвою «Гребінчині іменини» влаштували і в краєзнавчому музеї міста-райцентру Пирятин.

Полтавська область.


Фото з сайту Гребінківської районної ради.