Луганські поліцейські зафіксували до 80 тис. осіб, які беруть участь у незаконних збройних формуваннях на території ОРЛО.

Начальник Головного управління Національної поліції України в Луганській області Сергій Коміссаров із задоволенням зазначає, що, попри численні проблеми, які виникли у зв’язку із проведенням АТО, обласна поліція торік спрацювала на «п’ятірку». Принаймні, луганські поліцейські посідають в Україні п’яту позицію за показниками зниження рівня злочинності. Ні, злочинів менше не стало у зв’язку з тим, що область сьогодні існує в усіченому варіанті. Річ у тім, що поліція фіксує їх не тільки на території області, підконтрольній українській владі, а й на окупованій.

— Це тяжкі та особливо тяжкі злочини — викрадення людей, убивства, розбої, викрадення мото- і автотранспорту, — пояснює заступник начальника Головного управління Нацполіції в Луганській області, начальник Кримінальної поліції полковник Віктор Радак. — Викрадення, наприклад, здебільшого пов’язані з вибиванням грошей, бізнесу або майна. Але не обходиться й без політичних мотивів. Останнє затримання одного з жителів у Луганську було пов’язане з тим, що він вивісив український прапор. Луганчанина затримали співробітники так званого «МДБ» «ЛНР», і він тепер перебуває в місцях позбавлення волі. Ми зі свого боку теж зареєстрували це затримання та намагаємося знайти осіб, які його провадили. Адже за нашими, українськими, законами за такі дії людей не мають позбавляти волі. Заяв про скоєння злочинів на території ОРЛО в нас багато, усі вони занесені до Єдиного реєстру, за ними ведеться розслідування нарівні з тими, які реєструються в нас. За підсумками минулого року, наприклад, по нашій службі зареєстровано до тисячі заяв з окупованої території.

Під час розслідування злочинів, скоєних на тій території, зрозуміло, виникає безліч труднощів. Як, наприклад, опитати свідків або провести слідчий експеримент? Скажімо, затримали оперативники одного зі злочинців, який був причетний до вбивства матері та дочки під містом Сорокине (колишній Краснодон) в ОРЛО. Але спрямувати справу до суду поки що не можна, адже немає можливості оглянути трупи і скласти висновки про смерть людей. Одне слово, немає доказової бази, яка б лягла в основу обвинувачення. Але, переконує Віктор Радак, усе враховується, фіксується, і прийде час, коли злочинці все-таки будуть покарані за свої злочини. Ними займатиметься Гаазький суд. Відсоток розкривання таких злочинів невисокий — усього 10. Адже справа вважається розкритою тільки після того, як людині вручають документ про підозру. Водночас зібраного матеріалу, інформації багато.

— Повірте, у нас є можливості документувати злочини на тому боці і ми цим займаємося. Інакше кажучи, незримо працюємо і на окупованій території, — переконує полковник. — Щоб ви розуміли, кримінальні провадження відкрито на всіх представників органів влади, які діють на окупованій території. Маю на увазі виконавчі органи, органи так званої народної міліції тощо. Є провадження, які ведуть Служба безпеки України, прокуратура, слідче управління Нацполіції тощо. Ми встановлюємо осіб, які беруть участь у незаконних збройних формуваннях, і на цей час зафіксували майже 80 тис. осіб. Уже є докази, що вони тією чи іншою мірою брали участь у НВФ на окупованій території. Списки цих людей є на блокпостах, тому навряд чи вони до нас пройдуть, оскільки будуть затримані. Випадків затримання вже багато. Інформацію ми одержуємо від жителів тієї території, за допомогою засобів інформації. Одне слово, будь-яким доступним способом.

На запитання, чи ризикують жителі ОРЛО, звертаючись до українських поліцейських по їхню професійну допомогу, Радак упевнено відповідає:

— Мені не відомі факти, щоб хтось через це постраждав. Коли в людини лихо, вона шукає допомогу та захист. Тому, думаю, нам довіряють.

У законодавчому плані коло повноважень поліції у зв’язку із проведенням АТО не розширилося. Вона робить те, що й раніше. Але відповідальності за безпеку населення додалося, оскільки сьогодні поліцейські ведуть боротьбу з тероризмом, викривають диверсійно-розвідувальні групи противника. Це для них є новим. Тут існують інші способи та методи в розкритті злочинів. Останню успішну операцію співробітники Кримінальної поліції провели разом з СБУ із затримання терориста з ОРЛО, який сьогодні перебуває під слідством. Варто зазначити, що в умовах АТО всі силові підрозділи стали працювати більш тісно, злагоджено і саме тому результативно. Війна їх зблизила. Адже вони виконують одне завдання, спрямоване на збереження цілісності держави.

Павло ВОРОНЦОВ.

Луганська область.