У Сєверодонецьку відкрито логістичний центр з перевантаження зернових культур з автотранспорту на залізничний. До того ж обсяги чималі — 900 тонн на добу. Для авторів проекту дуже важливо було прокласти шлях луганському зерну в морський порт Одеси і при цьому здешевити логістику його доставки.

Ця подія стала одним із доказів готовності місцевих аграріїв інвестувати в економіку області. Один із засновників цього перевантажувального модуля — директор новоайдарського агропідприємства «Сфера» Олександр Огарков підкреслив, що центр — це тільки перший етап роботи. Другим кроком інвесторів буде будівництво зерноочисної системи.


— Економія становитиме 500—600 грн. на одній тонні, — розповідає Олександр Огарков. — Автотранспортом нині нереально возити зерно у порт. По-перше, заважає відсутність нормальних доріг, по-друге, значна відстань — тисяча кілометрів. Ідея створення такого об’єкта була в нас давно, але будувати почали лише півроку тому.


У підприємстві з перевантаження зернових з автомобільного транспорту на залізничний досить зацікавлені аграрії Кремінського, Новоайдарського та особливо прифронтового Попаснянського району. Враховуючи те, що в цих районах вирощується по 300 тис. тонн хлібних культур, воно вкрай необхідне. Крім того, що буде значна економія на логістиці, з’являється можливість підвищити ціну зерна, вирощеного в регіоні. Заступник голови Луганської ОДА Володимир Гуц звертає увагу на один важливий момент. Той факт, що приватний інвестор вкладає у свою область чималі кошти, вказує на те, що люди вірять у регіон, в Україну. Нині у комплексі створено 16 робочих місць, а в перспективі на підприємстві працюватиме 40 осіб. «Нехай це хоч і маленький, але крок до миру, на який ми чекаємо», — підсумував Володимир Гуц.

Луганська область.

 


На знімку: під час відкриття об’єкта.


Фото прес-служби ОДА.