Вечірнє засідання 9 лютого


Верховна Рада ухвалила в цілому низку законопроектів, які поглиблюють реформу місцевого самоврядування та стимулюють процеси децентралізації. Першим підтримку 271 народного депутата здобув законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України (реєстр. № 4742)), яким у селах та селищах, які увійшли до складу об’єднаної територіальної громади, запроваджується посада старости, а також вводиться поняття старостинського округу.


Передбачається, що староста представлятиме інтереси жителів відповідного села та селища у виконавчих органах сільської, селищної, міської ради, сприятиме у підготовці документів, що подаються до органів місцевого самоврядування, братиме участь в організації та контролі виконання рішень місцевої влади на території відповідного старостинського округу та ін.


Також 238 голосами ухвалено законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо набуття повноважень сільських, селищних, міських голів (реєстр. № 4110). За словами голови підкомітету Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Юрія Бублика, цей законопроект має вирішити дві практичні проблеми: в Законі «Про місцеве самоврядування в Україні» уточнюється формулювання щодо набрання повноважень сільським, селищним, міським головою та на Центральну виборчу комісію покладається прямий обов’язок реєструвати новообраних депутатів місцевих рад, голів та старост у разі бездіяльності територіальної виборчої комісії.


Як зазначив віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко, саме цей законопроект дозволить безпосередньо долучити до управління обраних старост, що дасть їм можливість брати участь у роботі об’єднаних територіальних громад.


Одним з ключових для продовження реформи децентралізації є проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо добровільного приєднання територіальних громад (реєстр. №4772).


Голова підкомітету Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Микола Федорук підкреслив, що ухвалення цього законопроекту дасть можливість додатково створити ще майже 200 спроможних об’єднаних територіальних громад. За цими змінами до об’єднаної територіальної громади, яку визнано спроможною, зможуть добровільно приєднатися суміжні сільські та селищні територіальні громади. Цей законопроект підтримав 241 народний депутат.


Представляючи у другому читанні законопроект про службу в органах місцевого самоврядування (реєстр. № 2489), голова підкомітету Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Альона Шкрум зазначила, що цей документ фактично приводить у відповідність до головних принципів, які закладені в Законі «Про державну службу», службу саме в органах місцевого самоврядування. Цим документом, зокрема, врегульовується статус службовців органів місцевого самоврядування, запроваджується рівний доступ до служби винятково на основі професійної компетентності та прозоре прийняття на службу, закріплюється деполітизація служби в органах місцевого самоврядування, впроваджується нова модель оплати праці, що мінімізує суб’єктивізм керівника тощо.


Під час обговорення поправок народний депутат Віктор Пинзеник звернув увагу, що в першому читанні проголосована норма, за якою пенсія працівників органів місцевого самоврядування призначається за єдиним пенсійним законом, але вже до другого читання запропонована норма, яка відновлює спеціальні пенсійні режими. «Ні для кого не мають права існувати спеціальні пенсії, всі громадяни рівні перед законом. Депутат, прокурор, суддя — для всіх має діяти один закон», — заявив він.


У відповідь Альона Шкрум нагадала, що аналогічна дискусія вже мала місце під час ухвалення Закону «Про державну службу», тож члени комітету зійшлися на тому, що для держслужби та служби в органах місцевого самоврядування має діяти єдиний принцип. Відтак вона пояснила, що ті службовці чи держслужбовці, які працюватимуть зараз, отримуватимуть пенсію так само, як усі громадяни. А в цьому разі йдеться про тих, що вже мають понад 10 років стажу, та працювали, розраховуючи на цю пенсію. Законопроект підтримали 253 парламентарії.