У Пісках вимагають встановити мінімальні закупівельні ціни на молоко

 

Піскам у Буринському районі на Сумщині ще далеко до славнозвісних Сорочинців. На ярмарок сюди приїжджають не тисячі, а лише десятки продавців. Але тут є своя екзотика і торгують вони специфічним товаром.

 

Піски знамениті проведенням тут щороку гусячих боїв. Днями у селі вже вдруге відбувся ярмарок. Місцеві жителі розводять й іншу породисту птицю, тож за нею і приїжджають до села покупці. Окрім гусей, тут можна придбати величезних індиків, екзотичних курей, кролів, голубів та іншу живність. Все це та дещо інше щедро пропонували покупцям на ярмарку. Для участі в ньому прибули гості із сусідніх районів і навіть областей, а зустрічали їх сільський голова Сергій Скорина та голова Буринської районної ради Євген Рябоконь.

 

На ярмарку в Пісках.


— Минулого року на ярмарку було більше відвідувачів, аніж цього разу, — каже С. Скорина. — Далося взнаки падіння купівельної спроможності людей.


За словами сільського голови, ярмарок у Пісках започаткувався завдяки зусиллям місцевого ентузіаста Сергія Якушева. Цього разу він продемонстрував відмінних голубів і качок. А взагалі, у Пісках чимало людей розводять птахів та іншу живність, і декого вже можна вважати справжнім селекціонером. На ярмарку продавали навіть папуг. Багато хто приходить чи приїжджає, аби не збути щось чи купити, а поспілкуватись із колегами, порадитись або похвалитись досягненнями.


На моє запитання С. Скорина відповідає, що матеріального зиску від проведення ярмарку сільрада поки що не має. «Містового» з учасників не беруть. Навпаки, у ярмарок треба трохи «вкластися». Зокрема, облаштувати територію для розміщення «експозицій» та проведення торгівлі.


Нині зима, тому відвідувачів пригощали гарячим чаєм, кавою та печивом. Багатьом учасникам вручили «Подяки» від сільради. Як на святі, на ярмарку звучала музика. В організації допомогли спонсори: депутат Сумської облради Віктор Ладуха, підприємець Микола Однов’юнов та підприємство «Слобожанщина-Агро».


— Але коли будете робити статтю, обов’язково напишіть і про інше, — попрохав сільський голова. — Піски — особливе село. Але в головному воно таке ж, як й інші. Більшість людей виживає не із продажу екзотичної птиці, а тримає корів і здає молоко.


Не так давно «Голос України» розповідав, що переробні підприємства раптово знизили на Сумщині закупівельні ціни на молоко із 5 грн. до 4 грн. за літр. Це унікальна ситуація як на нинішню пору, бо раніше взимку молоко тільки дорожчало.

Закупівельні ціни на цю сировину падали тільки влітку, коли корови йшли на «безплатні» пасовища, а надої різко зростали.


У Пісках мешкає приблизно 800 людей, котрі тримають майже 200 корів. Виходить, що одна годує в середньому чотирьох жителів. Тож від падіння закупівельних цін на молоко потерпає ледь не все село.


За словами С. Скорини, молоковози переробних підприємств до села, як правило, не доїжджають. Сировину в Пісках збирають посередники. А вони вже попередили, що найближчим часом можуть опустити закупівельні ціни навіть не до 4-х, а до 3 грн. за літр. Тому 7 лютого у селі відбулися сходини. Люди вважають, що мінімальні закупівельні ціни на молоко із особистих селянських господарств треба встановити на законодавчому рівні. Встановили ж колись мінімальні ціни для цукру.

Сумська область.


Фото надано автором.