На Київському водосховищі в районі села Лебедівка на кригу вийшло більше двох сотень людей: і рибалок, і рибінспекторів. Заревіли бензопили і бензобури -- закипіла робота.

 

 

На мотосанях підвозили снопи очерету. Понад тисяча лунок, десятки ополонок з вставленими в них стеблами покрили водойму. Куди не кинь оком, весь льодовий горизонт -- в очереті, вставленому в лунки (так роблять для того, щоб вони не замерзали, а через пористу структуру рослин забезпечується доступ кисню до води). Акцію її учасники назвали «Ковток повітря».

 

 

Як розповіли рибалки, зима -- складний період для водних мешканців. Через втрату Дніпром природної течії перегороджені греблями водосховища вже не збагачуються, як раніше, киснем за рахунок припливу «свіжої води». Морози теж позначилися, збільшивши товщину льоду, що зменшує кількість розчиненого у воді кисню. А це може призвести до задухи, особливо на мілководних ділянках.

Так, у 2010 році була сувора зима. Товщина льоду доходила до метра. Тоді риба, кинулася на мілководдя в пошуках кисню, але після різкого зниження рівня води її розчавило масою льоду, що ліг на дно. За оцінками фахівців, тоді загинуло понад тисячу тонн риби!

Щоб не допустити подібних явищ і вберегти рибу від загибелі, Державне агентство рибного господарства та громадськість ініціювали створення при облдержадміністраціях штабів, в які повинні стікатися відомості з водойм країни про товщину льоду, температуру та рівень води, кількість розчиненого у ній кисню. Завдання -- оперативно запобігати задусі.

Нині на зимувальних ямах кисень у воді знаходиться в межах норми. Але через товщину льоду на мілководних ділянках його рівень істотно впав. Тому й було вирішено провести таку акцію, щоб не допустити замору.

Як повідомили в Асоціації рибалок України, працює робоча група з моніторингу стану Київського водосховища. У її роботі беруть участь представники профільної громадськості, іхтіологи та інспектори Київського рибоохоронної патруля, обласного управління ДСНС, Мінприроди, Держводагентства, Держекоінспекції та Інституту гідробіології Національної академії наук.

-- Тішить, що в усіх областях до регіональних штабів увійшли представники різних державних структур і відомств. Як то кажуть: «Гуртом і батька легше бити ...» -- говорить голова Асоціації рибалок Олександр Чистяков. -- Є надія, що об'єднавшись, чиновники не допустять ні різких скидів води, ні виникнення масової задухи риби. У всі обласні штаби входять і представники громадськості. Кому, як не їм, першими бити на сполох у разі бездіяльності держструктур. Але, крім громадського контролю, потрібно самим, засукавши рукава і взявши в руки льодоруби, пешні, бури та бензопили вийти на водойми. Адже риба сьогодні потребує нашої допомоги!

Підготував Валерій Друженко.

Також читайте:

Через африканську чуму продовжують масово спалювати свиней. Аби заспокоїти населення, залучають психологів

http://www.golos.com.ua/article/284232