Полтавське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України не погодило підвищення вартості проїзду в автобусах і маршрутках Кременчука та Лубен.

 

Про це на прес-конференції повідомив керівник згаданого відділення Володимир Оніщенко. За його словами, зроблені самими перевізниками розрахунки та пропозиції не містили належних економічних обґрунтувань, які б давали їм підстави для "перемальовування" цифр на проїзних квитках у бік збільшення. Надто з урахуванням досліджень пасажиропотоків, які зробили органи місцевого самоврядування згаданих міст.

 

Адже зазвичай власники автотранспортних засобів посилаються тільки на подорожчання пального, гуми, запчастин тощо та на необхідність підвищувати мінімальну зарплату водіям. І водночас уперто не хочуть помічати загальної кількості пасажирів, на яку треба "розкидати" ту бухгалтерію. Тож за такою "половинчастою арифметикою" виходить, ніби у переповнених маршрутках так само просторо, як у таксі, а майже всі додаткові витрати повинен компенсувати мало не кожен пасажир. Не кажучи вже про те, що "мінімізовані" раніше в офіційних звітах розміри зарплат водіїв, які не перевищували півтори тисячі гривень, м'яко кажучи, не відповідали реаліям...

 

До речі, у Полтаві автоперевізники також неодноразово заявляли про необхідність підвищувати вартість проїзду з нинішніх чотирьох до п'яти й навіть шести гривень. Та оскільки, за словами Володимира Оніщенка, в обласному центрі досі не проведені дослідження пасажиропотоків, підстав для здорожчання проїзду фахівці територіального відділення АМКУ поки що на бачать.

 

Василь НЕЇЖМАК.

 

Полтава.

 

Голос України