До Архикатедрального собору Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці у Тернополі привезено чудотворний образ Спаса Нерукотворного з Едеси, який з 1870 року зберігається в папській захристії у Ватикані.

Промовистим є той факт, що відтоді цей образ лише тричі залишав папську резиденцію. Й останні дві поїздки були до України. На початку 2015 року оригінальний лик Ісуса Христа перебував у соборі Святого Юра у Львові. А з 12 лютого цього року він на Тернопіллі — в Марійському духовному центрі, що в селі Зарваниця. Це пояснюють тим, що так Папа Римський Франциск молить Бога за мир у нашій державі.

Ажіотаж з приводу перебування святого лику на Тернопіллі неймовірний: за інформацією служителів Марійського духовного центру 12 лютого до образу Спаса Нерукотворного приступило 16 тисяч вірян. А 16 лютого черги до Архикатедрального собору сягали кілометра.

З огляду на величезний наплив людей на усіх вулицях, прилеглих до храму, перекрито рух транспорту. Постійну охорону образу здійснюють представники поліції й Української греко-католицької церкви, а також спеціальні представники Ватикану.

Згідно з давніми переказами, хворий король Едеси послав гінців до Ісуса, щоб він прийшов і зцілив його. Ісус, котрий мав інші покликання, витер своє обличчя полотниною і передав її королю Едеси. Король одужав і з тих пір беріг лик Христа, який проявився на полотні.

Михайло ЛИСЕВИЧ.

Фото надано автором.

Тернопіль.