У середині лютого Тернопільщину охопило справжнє релігійне піднесення. Зокрема, невпинно зростає кількість прочан, котрі хочуть поклонитися чудотворному образу Спаса з Едеси. У ці дні він перебуває в архикатедральному соборі Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці в Тернополі. Вважається, що це перший в історії нерукотворний (ненамальований) відбиток лику Ісуса Христа на полотні, зроблений ним самим.

 

За приблизними підрахунками експертів, лише за кілька днів образу поклонилися 120 тисяч вірян. Християни різних конфесій прибувають до Тернополя з усієї України. Незважаючи на величезну кількість, вони дотримуються порядку, не створюють надмірної тисняви. Людей із малими дітьми та з вадами здоров'я волонтери проводять без черги.

 

Окрім того, в області проведено низку заходів, присвячених 125-річчю з дня народження Патріарха Йосифа Сліпого. Зокрема, в селі Заздрість на Теребовлянщині, де він народився, в музейно-меморіальному комплексі "Рідна хата" відправили Архиєрейську Божественну Літургію, яку очолив глава Української Грео-Католицької Церкви Блаженнійший Святослав Шевчук. "Ми хочемо тут, сьогодні, у тій урочистій Літургії подякувати Господу Богу за дар, такого великого мужа, провідника, учителя для нашої Церкви і для нашого народу. У часи переслідувань він був голосом не лише мовчазної Церкви, але й мовчазного, закритого в тюрмі Радянського Союзу, українського народу. Сьогодні ми дякуємо Господу Богу за те, що він провів нашу Церкву, наш народ через усі лихоліття і сьогодні ми маємо можливість тут соборно за це Богові дякувати", - зазначив Глава УГКЦ.

 

Під час свого перебування у Тернополі Блаженнійший Святослав Шевчук зустрівся з викладачами та студентами Тернопільського національного медичного університету імені Івана Горбачевського.

 

Михайло ЛИСЕВИЧ.

Фото Миколи ВАСИЛЕЧКА.

 

Голос України