Уже традиційно напередодні нового року Верховна Рада змінила податкові правила. Відтак у лютому в Україні почали працювати консолідовані комісії з виявлення нелегальних працівників на підприємствах.

Підприємці бідкаються, що тепер через найменшу провину можуть втратити не тільки бізнес, а й власне житло. Адже виявлення навіть одного офіційно не влаштованого працівника, згідно із законом, карається штрафом на суму 96 тис. грн. Наприклад, недопущення державного інспектора праці до перевірки з метою виявлення працівників з неоформленими трудовими договорами — 100 мінімальних зарплат (320 тис. грн.)!

30 мінімальних зарплат (96 тис. грн.) доведеться сплатити за кожного працівника, якого допущено до роботи без укладання трудового договору або з оформленням його на неповний робочий день, якщо насправді він працює повний робочий день. І це лише незначна частина санкцій, які можуть бути застосовані до роботодавців.

Не чекаючи, поки на Тернопільщині почнуть знищувати малий і середній бізнес, 20 лютого під Тернопільською облдержадміністрацією підприємці влаштували акцію протесту «Зупинимо владний геноцид українського народу» (на знімку). Пікетувальники вимагали скасувати штрафи для малого і середнього бізнесу, впровадити право на сімейний бізнес, ввести жорсткий контроль заробітних плат для керівників державних підприємств, суддів і інших високопосадовців, а також виступали проти підняття пенсійного віку в Україні тощо.

«Ми вийшли на акцію протесту, бо існують проблеми, які стосуються кожного з нас, — розповіла голова профспілки підприємців Тернопільського центрального ринку «Захист справедливості» Наталя Шоломейчук. — Підприємці ніколи не відмовлялися від сплати податків. Адже представники малого і середнього бізнесу самі торгують, щодня бачать покупця, який у гаманці рахує копійки, аби купити найнеобхідніше. Ми розуміємо, що наші податки — це пенсії цих людей. Але сьогодні складається враження, що нас хочуть знищити, бо не дають можливості розвиватися. Штраф 320 тисяч гривень — це ліквідація підприємця. Це неможливо сплатити.

У нас за несанкціоновану розробку природних надр штраф  —450 гривень, а для підприємців — 320 тисяч. Це ми економічні злочинці, чи ті, хто нищить природу, хто нелегально заробляє мільйони на кар’єрах, бурштині і всьому решта? Де справедливість?

Підняття мінімальної зарплати — це було популістське, необґрунтоване рішення влади для того, щоб підвищити собі рейтинг. У результаті маємо зростання цін і послуг, підприємцям удвічі збільшили податкове навантаження. Країна не була готова до цього. В кінцевому результаті народ став ще біднішим».

Під стіни облдержадміністрації люди прийшли не лише з претензіями, а й з ідеями. Деякі з них зацікавили чиновників.

«Підприємці нарікали на те, що не можуть вести сімейний бізнес. Тобто, якщо підприємець працює сам, його не може підмінити дружина, донька тощо. Думаю, що це неправильно, бо всі ми живі люди, які мають право на відпустку чи лікування. Пропозицію щодо сімейного бізнесу опрацюють у фіскальній службі і нададуть свої пропозиції вирішення цього питання», — зауважив директор департаменту соціального захисту населення ТОДА Вадим Боярський.

Щодо фінансових санкцій стосовно представників бізнесу, то нині це більше превентивна діяльність, запевняють у Тернопільській ОДА, тож тотального штрафування підприємців не буде. Інші вимоги та пропозиції, вважають чиновники, треба вивчати детальніше.

А ще вони запевняють, що підприємців штрафуватимуть лише у тому випадку, якщо вони не пустили на перевірку державного інспектора з питань праці. На сьогодні в Україні ще не було накладено жодного штрафу розміром 320 тис. грн. Бо це не одномоментна процедура. Для таких дій потрібна доказова база. Більше того, їм, чиновникам, нібито вказують не штрафувати за дрібниці. Тобто, перш ніж штрафувати, вони зобов’язані проводити роз’яснювальні роботи.

«Підприємці, які зареєстровані і платять податки, несуть податковий тягар. Але невже вони хочуть бути в одній упряжці з тими, хто веде бізнес «на чорно», виплачує заробітну плату в конвертах і навіть думати не хоче про своє майбутнє та своїх працівників. Саме для них і впровадженні санкції», — підсумовув Вадим Боярський.

Чи повірили підприємці його словам? Час покаже. Бо дуже, дуже не хочеться, щоб люди, як було написано на одному з плакатів, зверталися до власного уряду зі словами «Закінчуйте грабувати, бо не встигаємо заробляти!».

Михайло ЛИСЕВИЧ.

Фото Наталії ЛУКІВ.