Розв’язати проблему сотень стихійних сміттєзвалищ за рахунок створення кількох спеціалізованих центрів з прийому твердих побутових відходів планують на Тернопільщині.

 

 

— Тривають заходи з впровадження певних екологічних програм, зокрема, будівництво очисних споруд, — повідомив голова Тернопільської ОДА Степан Барна (на знімку). — Водночас ми займаємося процесом сертифікації сміттєзвалищ. Бо спонтанних, необлаштованих майданчиків для збору ТПВ на території області понад сімсот. Отже, без участі органів місцевого самоврядування проблеми з їх впорядкування неможливо розв’язати.


Окрім того, Степан Барна зазначив, що найближчим часом на розгляд облради буде винесено програму, яка передбачатиме формування окружних центрів акумулювання твердих побутових відходів. Це, за його словами, дасть можливість створити 5—6 таких «округів». Голова облдержадміністрації також повідомив, що відмовив міському голові Львова Андрію Садовому у прийомі їхнього сміття. Таке рішення вмотивовано двома причинами. По-перше, керівники усіх органів місцевого самоврядування області не дали згоди на захоронення твердих побутових відходів зі Львова у своїх населених пунктах. По-друге, місцеві звалища не мають ані змоги, ані статусу приймати відходи у великій кількості.

Тернопільська область.


Фото надано автором.