Таку інформацію учора в столиці на прес-конференції повідомила Уповноважений з прав людини Валерія Лутковська. За її словами, відбувалися безпідставні затримання підлітків та заподіяння їм тілесних ушкоджень правоохоронцями.

Омбудсмен також зазначила, що вбивства, катування і жорстоке поводження, незаконні затримання, фабрикування кримінальних проваджень та різні форми переслідування активістів, які відбувалися під час акцій протесту, потрібно негайно розслідувати. Нині в межах відкритого провадження направлено низку актів реагування на встановлені факти порушень прав і свобод людини до Генеральної прокуратури та Міністерства внутрішніх справ. «У тісній співпраці з Асоціацією УМДПЛ, «Євромайдан SOS» та багатьма іншими організаціями ми оперативно перевіряли інформацію, яка з’являлася, допомагали розшукати зниклих, перевіряли кожне повідомлення про порушення прав людини. Всі ці матеріали ми передали правоохоронцям».

В. Лутковська також зазначила, що нині парламенту необхідно прийняти закон про свободу мирних зібрань, в якому передбачити чіткі правила для всіх учасників мирних зібрань і особливо для працівників міліції, а також внести зміни до закону про міліцію — в частині запровадження для працівників правоохоронних органів, які несуть службу у форменому одязі, індивідуальних розпізнавальних знаків.

На знімку (зліва направо): виконавчий директор Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів Вадим Пивоваров, координатор освітніх програм ГО «Центр громадянських свобод»,  «Євромайдан SOS» Назарій Боярський, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська, директор Координаційного центру з надання правової допомоги Андрій Вишневський.
Фото Андрія Нестеренка.