У виставковій залі Fulbright Ukraine триває перша персональна фотовиставка фотохудожниці Маріанни Глинської. Вона складається з 33 чорно-білих робіт, які символізують вік авторки. Експозиція формувалася протягом кількох років і присвячена особистому вивченню архетипу "Тінь".

 

Фото надано
організаторами виставки.

 

Роботи не мають назви -- лише умовну нумерацію. Це -- занурення в глибинні процеси несвідомого, дослідження власних тіньових сторін, своєрідна подорож усередину себе. Люди, місця, дика природа та вогні мегаполісу стають незмінною частиною цієї подорожі, часто змінюючи напрям руху. Тридцять три роботи символізують 33 роки пройденого етапу формування себе та власного світу. При цьому фіксація процесу, руху, вражень не менш важлива за результат.

 

На виставці ви не знайдете яскравих барв, точних назв і тлумачень. Це мандрівка у підсвідоме авторки, звернення до темного, до Тіні, яку люди часом прагнуть забути як чужий та небезпечний елемент. Проте Юнгіанська психологія радить не боротись з Тінню, а "домовлятися" з нею.

 

"Це серйозні, глибокі роботи, в які треба вдивлятися довго. Це -- роботи-роздуми для неширокого кола людей. Вони однозначно не будуть подобатися усім. Але, як і будь-який вид мистецтва, вони спрямовують до роздумів. А це і є головне завдання мистецтва", -- коментує куратор виставки Мар'ян Лунів.

 

Естетика робіт -- нетипова для українського художнього фото. Світлини Маріанни Глинської дають абсолютно відмінний погляд на звичні речі.

 

Скласти про них власне враження може кожен. Вхід на виставку вільний. Вона триватиме за адресою: м. Київ, вул. Еспланадна, 20, 9-й поверх, до кінця березня.

 

ДОВІДКОВО: Маріанна Глинська -- фотограф, 33 роки. Стипендіат премії Фулбрайта. Вивчала сучасне мистецтво в США. Нині живе і працює в Івано-Франківську.

 

АВТОРКА ПРО ПРОЕКТ"Все почалося зі сну, коли я зіштовхнулась із Тінню. Тінь сказала мені: "Ходи", і я пішла, не сказавши ні слова... Моя Тінь і я: ми друзі, вороги, знайомі та водночас незнайомі, завжди різні; сперечаємось та досягаємо компромісу, ховаємось та перебуваємо під впливом світла, падаємо та встаємо, стаючи сильнішими та мудрішими, піддаючись природному ритму дня і ночі, обіймаємо темряву та очікуємо наступного потоку світла, розуміючи один одного все більше і більше..."

 

Київ.

 

Вл. інф.

 

Голос України