У Бережанах, що на Тернопільщині, 6--7 травня цього року відбудеться другий фестиваль "Ференц-фест". Про це йшлося на прес-конференції (на знімку), у якій взяли участь міський голова Бережан Володимир Музичка, відомий ресторатор і креативний організатор масових культурних заходів Ігор Мамус та історик Сергій Ткачов. Назва фестивалю походить від імені уславленого угорського князя Ференца Ракоці ІІ.

 

Фото
з сайту https://te.20minut.ua

 

"Історія Польщі, Угорщини, Словаччини і України тісно пов'язана з іменем славетного Ференца Ракоці ІІ, який з 1703-го по 1708 рік жив і працював у Бережанах, -- сказав Володимир Музичка. -- У нашому місті він написав свій знаменитий "Маніфест" (так звану "Бережанську відозву"), в якому закликав угорський народ до повстання проти австрійського панування. У травні ми чекаємо гостей із Закарпаття, Угорщини, Польщі, Словаччини. До речі, під час фестивалю плануємо підписати договір про співпрацю з угорським містом Шарошпатак, де розташований замок Ференца".

 

Про культурну частину свята більше розповів Ігор Мамус. "Цьогоріч ми запросили на фестиваль музикантів із Будапешта, -- поділився він. -- Зокрема, провідний угорський рок-музикант Міклош, залюблений в українську народну пісню, спробує виконати рокову обробку українських пісень, почутих на Бережанщини. Будуть українські виконавці. До "Ференц-фесту" долучився і скульптор Ліланд, який нині проживає в Тернополі. Він виставить скульптури, що символізують давні Бережани. За кілька тижнів до фестивалю плануємо впровадити туристичний рейс Тернопіль--Бережани".

 

Сергій Ткачов повідомив, що Бережани будуть включені до Європейського туристичного шляху Фереца Ракоці. Принаймні ідею такого шляху підтримала Рада Європи. А ще організатори фестивалю обіцяють смачну угорську та місцеву, бережанську, кухню, театралізовані дійства, мистецькі виставки. А також цікавинки, які поки що задля інтриги не розголошують.

 

Михайло ЛИСЕВИЧ.

 

Тернопільська область.

 

Голос України