У Полтаві та приміському селі Ковалівка два дні тривала ХVІ міжнародна науково-практична конференція, присвячена видатному педагогу Антону Макаренку. Організували її працівники кафедри педагогічної майстерності та менеджменту Полтавського національного педагогічного університету ім. В. Короленка.

 

Цього разу захід за участю понад 80 науковців із України та зарубіжжя (зокрема, з Німеччини, Італії, Польщі, Казахстану та Ізраїлю) відбувався під девізом "Макаренкознавчий вимір актуальних питань соціальної адаптації особистості". Дослідники знайомилися з досвідом кращих сучасних педагогів, які взяли на озброєння напрацювання класика, обговорювали проблематику створення умов для становлення та розвитку особистості, виховання молоді в полінаціональному середовищі, професійної підготовки фахівців тощо.

 

У Ковалівці учасники конференції разом із представниками "освітньої" комісії облради зібралися на території тамтешнього музею-заповідника, де свого часу функціонувала очолювана Антоном Макаренком знаменита дитяча колонія імені Максима Горького. Тож їхня спільна робота почалася біля пам'ятника видатному педагогу (на знімку), до підніжжя якого вони поклали квіти. До фахової розмови долучилися також вчителі та учні Полтавської обласної гімназії-інтернату для обдарованих дітей із сільської місцевості ім. А. Макаренка, що розташована в Ковалівці.

 

Під час конференції не обійшли, звісно, й теми "осучаснення" педагогіки Макаренка, її прийнятності для нинішніх реалій. Адже працював він у часи тоталітаризму... "При цьому досяг досі ніким не перевершеного результату -- безрецидивного перевиховання понад трьох тисяч неповнолітніх правопорушників, -- зазначив знаний науковець із Полтави кандидат психологічних наук Володимир Моргун. -- А тепер згадайте сьогоднішні більш ніж скромні досягнення у вихованні "тяжких" дітей і підлітків, адаптації до соціуму тих, хто опинився на його дні, та майже повне ігнорування на практиці народної трудової педагогіки. Тож намагання деяких наших "гарячих голів" і "суперпатріотів" скинути педагогіку Макаренка з "корабля сучасності", вважаю, м'яко кажучи, помилковими. Тим паче що її вивчають і застосовують у всьому цивілізованому світі".

 

Василь НЕЇЖМАК.

Фото надано автором.

 

Полтава.

 

Голос України