Представники обласної влади та громадськості, студенти поклали квіти до меморіальної дошки Симону Петлюрі та пам'ятника-погруддя Борису Мартосу (на знімках). Перший із них був Головним отаманом військ Української Народної Республіки та Головою Директорії УНР. А народився він і провів дитячі та юнацькі роки в Полтаві, навчався у місцевій духовній семінарії, на будівлі якої (тепер це один із корпусів державної аграрної академії) встановили згадану меморіальну дошку.

 

Уродженець містечка Градизьк, що на Полтавщині, Борис Мартос був знаним ученим-економістом і педагогом, одним із фундаторів кооперативного руху. Однак як справжній патріот не міг залишатися осторонь національно-визвольних змагань за незалежність нашої держави. Тож став генеральним секретарем земельних справ у першому українському уряді, а згодом очолив Раду Народних Міністрів УНР, одночасно обіймаючи посаду міністра фінансів.

 

До речі, ще кілька років тому повпреди тодішньої обласної влади (та й то не перші особи) клали квіти тільки до пам'ятника Борису Мартосу, нехтуючи  меморіальною дошкою Симону Петлюрі. Хоча перший був затятим "петлюрівцем". А "батьки" Полтави й сьогодні показово "забувають" обох, послуговуючись переліком героїв і антигероїв, певно, ще від радянського агітпропу... Тож присутні на врочистостях земляки висловлювали сподівання, що пантеон справжніх звитяжців уже ніколи більше не ряснітиме "білими плямами". Як у головах посадовців і чиновників, так і в наших душах.

 

До 100-річчя Української революції в Державному обласному архіві  відкрили тематичну виставку документів і світлин.

 

Василь НЕЇЖМАК.

Фото автора.

 

Полтава.

 

Голос України