У Полтаві вшанували пам’ять видатних земляків — подвижників Української революції 1917—1921 років. Представники обласної влади та громадськості, студенти поклали квіти до меморіальної дошки Симону Петлюрі та пам’ятника-погруддя Борису Мартосу (на знімках).

Перший із них був Головним отаманом військ УНР та Головою Директорії УНР. А народився він і провів дитячі та юнацькі роки у Полтаві, навчався у місцевій духовній семінарії, на будівлі якої (тепер це один із корпусів державної аграрної академії) встановили згадану меморіальну дошку.

Уродженець містечка Градизьк, що на Полтавщині, Борис Мартос був знаним ученим-економістом і педагогом, одним із фундаторів кооперативного руху. Згодом став генеральним секретарем земельних справ у першому українському уряді, потім очолив Раду Народних Міністрів УНР, одночасно обіймаючи посаду міністра фінансів.

Присутні на врочистостях земляки висловлювали сподівання, що пантеон справжніх звитяжців уже ніколи більше не ряснітиме білими плямами. І у головах посадовців та чиновників, і в наших душах.

До речі, до 100-річчя Української революції у Державному архіві в області відкрили тематичну виставку документів і світлин.

Василь НЕЇЖМАК.

Фото автора.

Полтава.