На Полтавщині масштабно відзначили 175-річчя з дня народження видатного земляка, фундатора національної класичної музики Миколи Лисенка. Тут із присвятою класику два тижні тривав фестиваль "І струни Лисенка живії...", організований обласним управлінням культури.

 

Головними дійовими особами останнього стали викладачі та студенти Полтавського музичного училища, що носить ім'я ювіляра. Творчі колективи згаданого навчального закладу (зокрема, симфонічний оркестр, капела бандуристів "Любава", ансамбль народних інструментів "Гротеск") та його солісти взяли участь у концертах, творчих зустрічах, екскурсіях. Тут улаштували також науково-практичну конференцію під девізом "Осяяні генієм Лисенка", підготували і показали глядачам його дитячу оперу "Коза-дереза".

 

Та, певно, найбільш хвилюючою стала поїздка на малу батьківщину Миколи Лисенка, у село Гриньки Глобинського району. Полтавці вклонилися пам'ятнику корифею та дубу, який посадив його син на честь батька, відвідали музейну кімнату, поспілкувалися з продовжувачами справи "гетьмана" вітчизняної музики. Адже в цьому селі при місцевому Будинку культури вже майже півстоліття діє знаний на Полтавщині зразковий духовий оркестр "Дударики". Зрештою, "лисенківці" дали великий концерт у районному Будинку культури. Земляки класика не шкодували долонь для аплодисментів.

 

Василь НЕЇЖМАК.

 

Полтавська область.

 

Голос України