Цьогорічна посівна на Полтавщині, здається, б’є всі рекорди за кількістю «шлагбаумів», якими обставили хліборобів перед виходом у поле аграрні урядовці та чиновники. Про ті з них, що пов’язані з неврегульованістю земельно-орендних відносин і перевіркою та сертифікацією насіння, наша газета вже повідомляла. Не менш гостро постала перед аграріями і проблема технічного забезпечення весняних робіт у полі, зокрема реєстрації та перереєстрації сільськогосподарської техніки.

На неможливість зробити це вчасно й без зволікань продовжують скаржитися інженери агропідприємств і фермери регіону. Надто за умов, коли замість оформлення документів на місцях багатьом із них тепер треба по кілька разів приїжджати у Полтаву. Але й там фахівців катастрофічно не вистачає, щоб «охопити» всіх охочих. Останнім же без «узаконення» їхньої техніки працювати на ній узагалі не можна. То, може, сіяти, закривати вологу, підживлювати озимину знову будемо на волах та коровах? І звідки, власне, «виросли ноги» цієї проблеми?

Нагадаємо, що після ліквідації Держсільгоспінспекції була фактично зруйнована і система технагляду. Під благовидним приводом покінчити з корупцією у цій сфері та привести її у відповідність до європейських норм. Тож із початку нинішнього року мала запрацювати нова система реєстрації та сертифікації з сучасними регіональними центрами. Однак що маємо насправді? Функціями технічного нагляду «навантажили»  Держпродспоживслужбу, створену на базі ветеринарної медицини. У працівників останньої на Полтавщині сьогодні, як то кажуть, голова обертом від однієї лише африканської чуми свиней... Коли ж то дійдуть руки до тракторів і комбайнів?

Як повідомив днями на засіданні координаційної ради з питань розвитку фермерства при голові ОДА начальник Головного управління Держпродспоживслужби в області Геннадій Пікуль, нині він та його підлеглі очікують створення нового підрозділу, в штат якого передбачено додатково ввести ще п’ять інспекторів технагляду за сільгосптехнікою. Однак усе те повинні санкціонувати зі столиці. Поки що в області працюють лише троє (!) інспекторів, які мають право реєструвати і сертифікувати техніку аграріїв. Хоча їх, за оцінками фахівців, на регіон із таким аграрним потенціалом має бути не менше одинадцяти.

Тож керівник ОДА Валерій Головко вже надіслав до Мінагрополітики листа з проханням забезпечити на Полтавщині роботу саме такої кількості спеціалістів. Раніше про необхідність розрубати цей гордіїв вузол до весняної посівної обласні посадовці та керівники профільного департаменту під час відеоконференцій і нарад нагадували урядовцям не раз. Ті, у свою чергу, запевняли, що згадана «технічна», як і «насіннєва» та інші подібні проблеми, вирішуватимуться в робочому порядку. От тільки хлібороби вже на весняному полі, а «порядку» від обіцяльників зі столиці вони так і не дочекалися...

Василь НЕЇЖМАК.

Полтавська область.