Господарський суд Херсонщини зобов’язав комунальне підприємство «Херсонтеплоенерго», що надає послуги з центрального опалення половині обласного центру, сплатити триста тисяч гривень газової заборгованості сімнадцятирічної давності за комунальне підприємство «Херсонтеплокомуненерго». Формально «Херсонтеплоенерго» не має статусу його правонаступника, але суд вирішив: якщо прийняли котельні, то прийняли й зобов’язання. І це ще тільки початок: директор КП «Херсонтеплоенерго» Володимир Пепель повідомив, що днями той самий Господарський суд прийняв до розгляду аналогічний позов від НАК «Нафтогаз України» — тільки вже на три мільйони гривень.

Чиїм коштом ті борги віддавати — енергетики не знають. Адже за нинішній опалювальний сезон з ними ще не розрахувалася понад третина споживачів! Це кінець — підсумовують пересічні працівники КП «Херсонтеплоенерго», котрим навіть зарплату перераховують із великими труднощами.

У ще більшій скруті — публічне акціонерне товариство «Херсонська теплоелектроцентраль», яке обігріває другу половину обласного центру. Дочірнє підприємство того ж «Нафтогазу України» подало до Господарського суду Херсонщини позов про його банкрутство. До того уряд двічі намагався продати ТЕЦ з аукціону, та спроби очікувано провалилися — інтересу до придбання такого сумнівного лота з обтяженнями великий бізнес не виявив. А запит муніципальної влади на передачу об’єкта до комунальної власності не задовольнили, бо «ефективні менеджери» хотіли заробити. От і заробили: тепер стратегічний для міста комплекс може «піти з молотка» для відшкодування боргів, які вже перевищили двісті мільйонів гривень.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.