Правда про війну від офіцерів-добровольців батальйону «Дика качка» в кадрах нової стрічки «Позивний Зеніт», показ якої розпочато (з 6 квітня) у кінотеатрах країни. 


У картині йдеться про загін добровольців «Дика качка», створений у 2014 році з офіцерів та контрактників Повітряних сил ЗС України. Її демонструють у рамках Всеукраїнського фестивалю військово-патріотичного кіно.


Про фільм і подробиці, що залишилися за кадром, «Голосу України» розповів перший командир, який формував підрозділ, один з героїв картини, полковник штабу Повітряних сил Богдан Бондар.

 

Полковник Богдан Бондар на позиції біля шахти Бутівка (на шоломі напис «Санта» — такий позивний був у командира «Дикої качки»).

 

 Фото надано полковником Б. Бондарем.

Перемогу здобувають не тільки зброєю


— Від імені бійців нашого загону «Дика качка» висловлюю вдячність авторам картини — Анні Мартиненко та Тетяні Кулаковській, я їм про це говорив особисто на прес-конференції у Києві, — каже полковник Бондар. — Їхня робота, так само, як й інші такі картини, це найкраща відповідь на брехливу «гавкотню» з Кремля.


Полковник розповів, що недавно у Вінниці в кінотеатрі «Родина» показували фільм «Воїни духу». За його словами, в залі не було жодного вільного місця. Йому довелося дивитися картину стоячи. І не тільки він опинився у такій ситуації. «Це означає, що молодь, та й дорослі, хочуть знати правду про те, що відбувається в АТО, хочуть бачити героїв нашого часу, — продовжує Богдан Бондар. — А що на ділі? «Позивний Зеніт», як мені повідомили, покажуть тільки в семи містах України. А хіба глядачі інших міст не мають знати про подвиги наших героїв? Перемога здобувається не тільки на передовій. Її «кують» також у тилу. А тут ось так виходить»

Полковнику дуже хотілося, щоб у фільм увійшов епізод одного з боїв загону, що відбувся 22 січня 2015 року. За його словами, того дня «Дика качка» проявила свої бойові можливості в незвичайних умовах.


— Про той бій дізнався від його учасників, наших офіцерів і старшини, бо сам уже не служив тоді в загоні, — каже полковник. — У той день колона російсько-терористичних військ відхилилася від маршруту і нарвалася на наш загін. Деяка техніка навіть заїхала на територію частини. В тому бою було знищено понад 50 бойовиків, підбито танк, БТРи. Детальніше про знищені ворожі силу й техніку мали б розповісти безпосередні учасники того бою. 


Вінниця.