Учора в Сімферополі під стінами Верховної Ради АР Крим проходило відразу два мітинги: на одному 15—20 тисяч кримських татар та учасників місцевого Євромайдану виступали за збереження територіальної цілісності України та недопущення ухвалення Верховною Радою АРК рішень, спрямованих на дестабілізацію ситуації в автономії, а на іншому — близько 5 тисяч активістів проросійських організацій закликали до проведення референдуму про вхід автономії до складу Росії. Обидва мітинги розділяв кордон міліції.

Зібратися саме біля будівлі кримського парламенту вирішили тому, що у вівторок його президія ухвалила рішення про скликання у середу позачергового засідання Верховної Ради АРК, на якому планувалося розглянути два питання — «Про суспільно-політичну ситуацію в Україні та Автономній Республіці Крим» і «Про звіт Ради міністрів АРК».

Проукраїнський мітинг проходив під національними кримськотатарськими та державними синьо-жовтими прапорами, а його учасники скандували гасла «Банду — геть!», «Слава Україні! Героям — слава!», «Україна — вперед!», «Крим — не Росія!», «Україна!». Оточивши будівлю, учасники мітингу заявили, що не допустять проведення позачергової сесії та ухвалення сепаратистських рішень.

Глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров у своєму виступі на мітингу заявив, що запланована на середу сесія Верховної Ради Криму може дестабілізувати ситуацію в регіоні. «Ми попередили, щоб вони не призначали сесію. Давайте одне за одним вирішувати питання. Не підривайте ситуацію в Криму», — заявив він та додав, що відразу було зрозуміло: «сесію призначають, щоб вчинити дії для відриву Криму від України». А головним дестабілізуючим фактором у Криму він назвав главу парламенту Володимира Костянтинова. «Костянтинов і депутати мають виступити зараз із запевненням, що ні тепер, ні потім не буде сесій, на яких порушуватиметься питання про статус Криму», — закликав Р. Чубаров. Відтак він попередив місцеву владу, що кримські татари не дозволять без них вирішувати долю Криму.

Згодом із закликом зберігати спокій до мітингувальників звернулися лідер Меджлісу Рефат Чубаров та голова фракції «Русское единство» Сергій Аксьонов, повідомивши, що йдуть на переговори до керівництва парламенту.

Після цього прес-служба Верховної Ради АРК поширила заяву В. Костянтинова, в якій він спростував повідомлення, що в кримському парламенті планують ухвалити радикальні рішення про вихід Криму зі складу України. «У кримському парламенті не ставлять питання про вихід Криму зі складу України. Це провокація з метою дискредитувати Верховну Раду автономії, позбавити її легітимності», — заявив він та додав, що «на жаль, ця провокація організована і підтримана кримським урядом, котрий заради збереження влади ладен пожертвувати суспільно-політичною стабільністю на півострові».

«Не піддавайтеся на провокації! У ситуації, що склалася, зберігайте спокій і виваженість у своїх вчинках», — закликав В. Костянтинов.

Після того як глава Меджлісу Р. Чубаров закликав учасників протестів організовано розходитися по домівках, напруга спала. «Усім, кого будете зустрічати на шляху, говоріть, що Крим з Україною», — сказав він.

Між тим, учора радіо «Эхо Москвы» на своєму сайті розмістило інформацію з ульяновського інтернет-видання «73onlіne», у якій повідомляється, що найближчим часом до Криму може бути відправлено ульяновських десантників. «Військові готові до бойових дій і нестандартних ситуацій, оскільки дивізія вважається миротворчою», — пише видання та додає, що, за даними місцевої преси, наприкінці минулого тижня з Тольятті до Криму вже було відправлено окрему бригаду спецпризначення ГРУ.

Натомість спікер Ради Федерації Валентина Матвієнко запевнила, що сценарій силового втручання з боку Росії в українські події повністю виключений. «Такий сценарій неможливий», — заявила вона, відповідаючи в середу на запитання журналістів.