У Кобеляках влаштували вечір пам’яті видатного земляка — лікаря-костоправа, засновника мануальної терапії Миколи Касьяна. Саме в ці дні йому виповнилося б 80.

До такого поважного ювілею воістину народний лікар не дожив, відійшовши у вічність майже 8 років тому. Та назавжди залишився у пам’яті передовсім сотень тисяч(!) своїх пацієнтів, більшість яких поставив на ноги в найбуквальнішому значенні цих слів. Адже до нього в Кобеляки люди з найтяжчими травмами й ураженнями опорно-рухового апарату, від яких фактично відмовлялися у провідних клініках, їхали з усього колишнього Союзу і з-за кордону. Довжелезні черги біля його будинку стояли вдень і вночі. Багатьох хворих туди заносили, а виходили вони, як кажуть, на своїх двох...

Присутні на згаданому вечорі пам’яті рідні, друзі цілителя, вдячні пацієнти, представники місцевої влади та громадськості згадували земляка ще й як надзвичайно обдаровану багатьма талантами людину, доброчинця, великого патріота рідної землі. Він допомагав нужденним матеріально, вкладав особисті кошти в оновлення міста, писав досить вправні вірші, тексти пісень. А коли йому пропонували переїхати на постійне місце проживання до відомих столиць, обіцяючи розкішні апартаменти, із властивим йому «приперченим» гумором відмовлявся.

По завершенні ювілейного заходу його учасники поклали квіти до пам’ятника Миколі Касьяну, встановленого в центрі міста (на знімку).

Василь НЕЇЖМАК.

Фото з архіву автора.

Полтавська область.