У селі Демидівка Кременчуцького району урочисто відкрито оновлений дитячий садок «Веснянка». Ця подія, крім його вихованців, зібрала тут їхніх батьків, односельців, керівників області та місцевої влади, представників громадськості. Всі були вражені позитивними змінами у дошкільному закладі невеликого села, яке у 2015 році ввійшло до складу Омельницької об’єднаної територіальної громади.

 

Голова Омельницької ОТГ Олександра Шереметьєва вручає малечі подарунки.

Фото автора.

Адже раніше навіть харчоблок садочка був розташований в іншому, шкільному, крилі навчально-виховного комплексу. Тепер його перенесли поближче до малечі. Водночас обладнали окремі кімнати для миття овочів, зберігання сухих і молочних продуктів, замінили вікна, встановили сучасну систему опалення. Побутовий комфорт понад двом десяткам хлопчиків і дівчаток забезпечують тепла підлога, спеціальні меблі на кухні та в їдальні, зручні дитячі ліжечка. Розвитку малечі сприятиме забезпечена всім необхідним кімната для ігор та занять, в якій є навіть інтерактивна дошка.


Основним джерелом фінансування згаданого оновлення стала державна субвенція на розвиток інфраструктури об’єднаної територіальної громади в розмірі 528 тисяч гривень. Іще 50 тис. додали місцеві підприємці. На урочистостях з нагоди відкриття реконструйованого дитсадочка практично всі промовці наголошували на тому, що такі помітні зміни сталися тут передовсім завдяки реальним крокам до реформування системи влади на основі децентралізації. Омельницька ОТГ, яка об’єднала чотири колишні сільради, зокрема й Демидівську, опинилася серед «піонерів» того поступу. І, як то кажуть, не прогадала. Бо, скажімо, в Демидівці за цей час встигли капітально відремонтувати ще й дах місцевого Будинку культури.


А загалом в ОТГ насамперед завдяки наполегливості її досвідченого керівника Олександри Шереметьєвої практично одразу після об’єднання взялися реалізовувати понад два десятки(!) проектів поліпшення соціальної інфраструктури. Наймасштабнішим серед них став той, що є пілотним для всієї області. Йдеться про створення у громаді єдиного освітньо-культурно-спортивного простору. Оновлений дошкільний заклад у Демидівці (в цьому селі та кількох прилеглих до нього населених пунктах сьогодні налічується лише 800 мешканців) — одна з цеглинок тієї умовної великої та водночас максимально наближеної до європейських стандартів споруди.

Полтавська область.