У селі Бутенки Кобеляцького району, що на Полтавщині, відкрили оновлену сімейну ферму родини Владислава та Катерини Скрильників (на знімку). Облаштували її у рамках реалізації міжнародного інвестиційного проекту.

 

Фото
з сайту
департаменту агропромислового розвитку
Полтавської ОДА.

 

Щоб започаткувати власну справу, згадане молоде подружжя вирішило самостійно використовувати свої земельні паї та наділи родичів. Це дало змогу зайнятися молочним скотарством. Сьогодні вони утримують кілька десятків голів великої рогатої худоби. Діло своє знають і люблять. Однак традиційне господарювання "по-домашньому" вже гальмувало розвиток. Тож погодилися на співпрацю з міжнародним благодійним фондом "Добробут громад".

 

За допомогою доброчинців ферму обладнали новітніми засобами вентиляції повітря, напування худоби та освітлення. При цьому враховували висновки фахівців, які свідчать: одне лише покращення умов утримання тварин здатне підвищити їх продуктивність до 25 відсотків. А нова доїльна установка й танк-охолоджувач забезпечать істотне поліпшення якості молока та, власне, доведення його до першого ґатунку.

 

Закупівельна вартість такої сировини сьогодні перевищує 8 гривень за літр. У свою чергу, збільшення доходів стане підґрунтям для вдосконалення технології, розширення виробництва. Тим паче за умов, коли подружжя Скрильників має трьох малолітніх дітей. Батьки, звісно, сподіваються на те, що вони продовжать їхню справу.

 

До речі, міжнародні інвестори подбали також про безплатні консультації, які надаватимуть Владиславу та Катерині провідні фахівці галузі, зокрема й закордонні. Втілюючи в життя згаданий проект, на Полтавщині з листопада минулого року відкрили вже три сімейні ферми. До середини нинішнього року тут планують започаткувати ще два такі осередки родинного молочного бізнесу.

 

Василь НЕЇЖМАК.

 

Полтавська область.

 

Голос України