Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи розглянув інформацію про стан виконання Закону «Про Загальнодержавну програму зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему».

 

Як зазначалося під час розгляду, в цілому Загальнодержавна програма була профінансована бюджетними коштами на рівні 57 %. Цих коштів вистачало лише на підтримку промислового майданчика Чорнобильської АЕС та забезпечення досягнутого рівня безпеки, оскільки більша частина була спрямована передусім на забезпечення оплати комунальних платежів, транспортних витрат, заробітну плату та відшкодування фактичних витрат Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.


Зважаючи на систематичне недостатнє фінансування, значну кількість запланованих заходів було виконано не в повному обсязі або виконано із суттєвою затримкою, що не дозволило вчасно ввести в експлуатацію важливі об’єкти інфраструктури з поводження з радіоактивними відходами та відпрацьованим ядерним паливом — завод із переробки рідких радіоактивних відходів, промисловий комплекс із переробки твердих радіоактивних відходів, сховище відпрацьованого ядерного палива — кошти на будівництво яких були надані іншими країнами в рамках міжнародної технічної допомоги.


Наголошувалося також, що Загальнодержавною програмою передбачалися кошти на такі заходи: закінчення робіт на об’єктах незавершеного будівництва соціальної інфраструктури міста Славутич (готельно-офісний комплекс), поетапне будівництво житлових будинків у місті Славутич (200 квартир), гарантоване медичне обслуговування, надання працівникам Чорнобильської АЕС соціальних пільг та гарантій на рівні встановлених для працівників діючих АЕС тощо. Проте протягом 2009-2012 років коштів з державного бюджету взагалі не виділялося.


Комітет звернув увагу на невиконання Рекомендацій парламентських слухань на чорнобильську тему. На думку комітету, брак коштів може призвести до відтермінування запланованих заходів, що потребуватиме подальшого збільшення фінансування, а також матиме негативний вплив на стан ядерної та радіаційної безпеки на майданчику Чорнобильської АЕС.


Комітет вирішив рекомендувати Кабінету Міністрів України, Міністерству фінансів України, Міністерству екології та природних ресурсів України та Державному агентству України з управління зоною відчуження, ДСП «Чорнобильська АЕС»: внести на розгляд Верховної Ради України законопроект про внесення змін до Закону України «Про Загальнодержавну програму зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему» з програмними заходами на період до 2020 року;


передбачити в оновленій Загальнодержавній програмі вищезазначені заходи соціального забезпечення;


забезпечити належне фінансування заходів, передбачених оновленою Загальнодержавною програмою.


Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України.