Хлібороби Полтавщини до різкого похолодання з морозами та снігом встигли посіяти ярі культури на 317 тисячах гектарів. Насіння ранніх зернових і зернобобових поклали у грунт на 98 відсотках запланованих площ. Водночас, за даними департаменту агропромислового розвитку ОДА, соняшником засіяно менше половини запланованого (47 відсотків), а кукурудзою, що стала останніми роками "найвагомішою" культурою за обсягами зібраного збіжжя зерновою, -- тільки шість процентів площ. Зрозуміло, що білі мухи та морози зупинили роботи в полі. Однак іще більше за їхні темпи аграріїв турбує сьогодні стан засіяного. Надто за умов, коли в області вже отримали сходи на 90 відсотках площ ячменю та вівса, 43 відсотках цукрових буряків і 40 відсотках гороху.

 

На щастя, кукурудза та соняшник іще не зійшли. Чи виживуть під ударами стихії надто тендітні рослинки, які тільки-но проклюнулися з-під землі? Із районів звітують про те, що посіви ярих культур поки що не постраждали. Та в тих звітах ідеться тільки про першу добу зимового наступу на весняні поля.

 

Що буде далі, ніхто прогнозувати не береться. Тим паче, що, за інформацією синоптиків, заморозки на Полтавщині вже сягали п'яти з половиною градусів, а на поверхні снігового покриву вони фіксували мінус 10--13... Зрештою, не лише фахівцям відомо, що такі температурні стреси для рослин, передовсім незміцнілої яровини, не минають безслідно й на врожайності вони неодмінно позначаться. Наскільки істотним буде мінусування?

 

Фахівці загаданого департаменту пригадали, що аналогічні погодні умови на Полтавщині спостерігалися 1979 року. Тож саме тоді, за їхньою інформацією, "врожайність сільськогосподарських культур була нижчою за середньорічні показники" і становила мізерні, як на сьогодні, цифри. Зокрема, зернових і зернобобових аграрії краю зібрали в середньому по 20,1 центнера з гектара, озимої пшениці -- по 27 центнерів, кукурудзи, соняшнику та цукрових буряків -- відповідно по 19,4, 15,8 і 235 ц/га.

 

Зрозуміло, що майже за 40 років хлібороби навчилися вирощувати значно вищі врожаї, тож навіть форс-мажорні обставини тепер зазвичай "опускають" їх не так низько. Але й та колишня більш ніж показова арифметика, і, найголовніше, сьогоднішні витівки природи, оптимізму, м'яко кажучи, не додають.

 

Василь НЕЇЖМАК.

 

Полтавська область.

 

Голос України