«Береш маля на руки і відчуваєш, як його серденько б’ється разом із твоїм і каже «привіт». Так описує свої емоції Володимир Містерман — батько, який двічі тримав свою дружину за руку, коли народжувались їхні діти. В Івано-Франківську триває кампанія на підтримку партнерських пологів в Україні «Народжуємо разом». Акція стартувала на Вічевому майдані з відкриття фотовиставки зі світлинами та історіями партнерських пологів семи родин із Прикарпаття. Гості та мешканці міста мають можливість побачити щасливі миті народження дитини та важливість присутності близької людини під час пологів.

На відкритті експозиції свою історію розповіли учасники проекту — батьки Олена Муль і Володимир Містерман (на знімку). Чоловік завжди супроводжував дружину на УЗД, щоб бачити малюка та чути, як б’ється його серце. Він також бачив, як народжувалися обоє їхніх дітей — Яків та Вероніка. Олена з Володимиром кажуть, що долучилися до проекту, бо розуміють, як важливо парам народжувати разом. Вони переконані, що дитина відчуває, з яким нетерпінням чекали її появи на світ і наскільки обоє батьків щасливі від зустрічі з нею. Тому, переживши такі неповторні миті, радять усім, зокрема татусям, не проґавити народження свого дива. Пан Володимир зізнається, що словами важко описати, «як на світ з’являється життя, до якого ти був причетний», а ще «весь страх зникає у той момент, коли ти бачиш, що відбувається». На його переконання, не можна «бути відсутнім» у такий важливий момент.

Приємно також було дізнатись, що заступник голови ОДА Ігор Пасічняк також двічі був учасником партнерських пологів, коли народжувались його діти. Виступаючи на відкритті виставки, він наголосив на важливості популяризації такої практики. За його словами, це подія, яка сприяє тому, щоб у цей світ приходили щасливі діти. Також це є важливим моментом для сім’ї: і батько, і матір у цей час рівною мірою розуміють відповідальність та важливість цього кроку. Тому сьогодні потрібно максимально популяризувати та поширювати інформацію про можливість проведення партнерських пологів не тільки в пологових будинках міста, а й у пологових відділеннях краю. Тим паче, як було сказано, всі спеціалізовані заклади області мають необхідну підготовку для партнерських пологів.

За даними департаменту охорони здоров’я ОДА, на Прикарпатті спостерігається позитивна динаміка у виборі подружніми парами партнерських пологів. Завдяки впровадженню новітніх технологій навчання медичного персоналу їхня кількість зростає. Це, у свою чергу, впливає на збільшення кількості пологів, що відбуваються природним шляхом. Останніми роками їх кількість зросла у районних лікарнях до 77,9%, у пологових будинках — до 70%, в обласному перинатальному центрі — до 57,2%. За словами організаторів акції, зокрема керівника програм комунікації та розвитку Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) Анни Суходольської, тисячі майбутніх батьків можуть ознайомитися з історіями народження під час партнерських пологів. Батьківство починається з перших хвилин життя, і ця кампанія має на меті сприяти ідеї спільних пологів. Адже практика народження у присутності партнера є одним з найважливіших кроків у забезпеченні здоров’я жінок під час пологів та їхніх новонароджених дітей.

Галина БРУХАЛЬ.

Фото Миколи МАЦЮКА.

Івано-Франківська область.

 

ДОВІДКОВО

Фотовиставка є частиною інформаційної кампанії «Народжуємо разом», що впроваджується в Івано-Франківській області Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та Міністерством охорони здоров’я за підтримки Швейцарської Конфедерації. Ця кампанія сприяє обізнаності пар щодо партнерських пологів і поширенню такої практики серед жителів міста та області.