Президент ПАРЄ Педро Аграмунт готовий скласти свої повноваження за умови, що йому дозволять залишатися на цій посаді на час виступу 27 квітня іспанського короля Філіпа VІ у пленарній залі. За інформацією «Європейської правди», офіційну заяву про відставку слід очікувати 29 травня, адже саме на цей день запланована зустріч президентського комітету та Бюро ПАРЄ.

Керівники політичних груп пообіцяли виконати умову П. Аграмунта в обмін на добровільну відставку.

Отже, схема відставки буде така: Аграмунт не з’являтиметься у сесійній залі, за винятком однієї години, коли він приведе короля до зали та слухатиме його з крісла в президії асамблеї. А після закриття сесії прийде на засідання Бюро, щоб офіційно оголосити про відставку. Проте документально це буде оформлено через місяць. Уже на наступному засіданні Бюро, наприкінці червня, асамблея матиме змогу обрати нового президента.

Нагадаємо, що скандал навколо П. Аграмунта спалахнув після його візиту наприкінці березня до Сирії, який він здійснив разом із депутатами Держдуми РФ.

Учора МЗС Росії стало на захист президента Асамблеї. У коментарі ТАСС заступник міністра закордонних справ Росії Олексій Мєшков заявив, що депутати ПАРЄ розв’язали довкола поїздки Аграмунта до Сирії «вакханалію», а візит був «корисний» для нього, пише «Європейська правда».

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко у Фейсбуку повідомила: українська делегація у ПАРЄ також вимагатиме, аби іншого учасника згадуваної поїздки, а саме іспанця Хорді Шуклу, усунули з посади доповідача Асамблеї щодо України.

Член української делегації у ПАРЄ Олексій Гончаренко у Фейсбуку повідомив, що в рамках засідання Асамблеї йому вдалося обговорити з генсеком Ради Європи Турбйорном Ягландом заходи, які РЄ планує здійснити в питанні дотримання прав людини в анексованому Криму. «Пан Ягланд підтвердив пріоритетність питання дотримання прав людини у Криму. Більше того, перша моніторингова місія, яка працювала у Криму, надала дуже тривожні дані. Зокрема, пан Ягланд зауважив, що ці дані стосуються умовного утримання ув’язнених у кримських тюрмах. Безумовно, є всі передумови для того, щоб налагодити постійне перебування моніторингової місії у Криму», — написав О. Гончаренко.