Комітет з питань правової політики та правосуддя рекомендує Верховній Раді прийняти за основу проект закону, який удосконалить державну політику у питанні протидії торгівлі людьми. Відповідний документ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення протидії торгівлі людьми та захисту постраждалих осіб» зареєстровано за № 6125. Його ухвалення, наголошують у Кабінеті Міністрів, дозволить покращити якість надання послуг та допомоги особам, які постраждали від торгівлі людьми.


Цей проект розроблено Міністерством соціальної політики на виконання Плану пріоритетних дій уряду на 2016 рік та Плану заходів з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини на період до 2020 року.
Проектом передбачено: приведення у відповідність визначення «торгівля людьми» до Протоколу про попередження і припинення торгівлі людьми, особливо жінками й дітьми, та покарання за неї, що доповнює Конвенцію Організації Об’єднаних Націй проти транснаціональної організованої злочинності.


Водночас документом розширюється коло суб’єктів національного механізму взаємодії, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми; здійснення центральними органами виконавчої влади заходів щодо убезпечення жінок, дівчат, чоловіків і хлопців з інвалідністю від сексуального насильства та експлуатації; надання повноважень Раді міністрів Автономної Республіки Крим та органам місцевого самоврядування у сфері протидії торгівлі людьми; удосконалення процедури встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми; розширення мережі закладів, які надаватимуть допомогу особам, що постраждали від торгівлі людьми.


За повідомленням Інформаційного управління апарату Верховної Ради України.